f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Українські кінематографісти та громадськість закликали українську владу домогтися звільнення Олега Сенцова

28.05.2014

Як відомо, 11 травня співробітники російської ФСБ у Сімферополі затримали українського режисера Олега Сенцова, а згодом він був етапований до московської в’язниці Лєфортово. Сенцова абсурдно звинувачують у підготовці терористичного акту в Криму.

28 травня українські кінематографісти, представники Автомайдану, одним з учасників якого був Сенцов, та інші небайдужі громадяни під стінами Адміністрації Президента в Києві виступили з відозвою до чинної української влади, наразі в особі виконувача обв’язків Президента України Олександра Турчинова, з вимогою докласти всіх можливих зусиль та заходів із якнайшвидшого звільнення Олега Сенцова.

До протестувальників вийшов представник Адміністрації. Звернення кіноспівтовариства було прийняте і зареєстроване під номером 22/021056-ПК.

Наводимо текст відозви... 

Виконувачу обов’язків Президента України
Олександрові Турчинову

Шановний Пане Турчинов,

Звертаємося до Вас із приводу кричущої бездіяльності українських владних інституцій у справі визволення з російського полону громадянина України, нашого побратима й колеги, українського патріота – талановитого кінорежисера Олега Сенцова.

Олег Сенцов зі своїм дебютним повнометражним фільмом «Гамер», створеним кілька років тому в Криму, де режисер і живе, полонив серця глядачів та журі низки найпрестижніших європейських кінофестивалів, зокрема, у Роттердамі та Вісбадені. Його стрічка отримала почесні нагороди на міжнародних кінофорумах в Одесі та в російському Ханти-Мансійську.

Роботу ж над своїм наступним фільмом «Носоріг», фінансування на який отримав від Української держави, Сенцов відклав на час, керуючись своєю громадянською позицією, через свою участь у революції Гідності – на київському Майдані він провів усі три драматичні й трагічні місяці. Він не фільмував, як багато з наших колег, за що їм велика шана, а був, за його ж словами, «простим солдатом революції».

Після падіння злочинного режиму Януковича Олег Сенцов повернувся до Криму й продовжив виконувати свій патріотичний обов’язок – допомагав українським громадянам, зокрема, військовим, що опинилися у великій скруті через російську анексію Криму, гуманітарну допомогу: транспортував харчі, побутово необхідне до фактично блокованих українських військових частин.

11 травня російська ФСБ у Сімферополі затримала Олега – вочевидь, намагаючись помститися за його громадянську позицію та з метою застрашення інших українських патріотів у Криму – із абсурдним звинуваченням у нібито підготуванні терористичного акту.

Відтоді публічно на захист Сенцова та з вимогою його звільнити виступила низка поважних громадських організацій, українських та закордонних, серед яких Національна спілка кінематографістів України, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, а також Європейська кіноакадемія…

На жаль, жодної офіційної відповіді, жодної інформації від уповноважених російських владних органів досі не отримано.

Тим часом ми є свідками абсолютно неадекватної, пасивної, фактично бездіяльної поведінки відповідних українських владних інституцій у питанні визволення безневинно арештованого громадянина України. Обійшлося лишень коментарем Департаменту інформаційної політики МЗС України, та й годі…

Нині стало достеменно відомо, що Олега Сенцова вже етаповано із Сімферополя до Москви. Він у в’язниці, для нього, за вочевидь сфабрикованим звинуваченням, готують суд-розправу з можливим вироком щонайменше 10 років ув’язнення.

Планується неправедний суд не просто над Олегом Сенцовим. Планується, вочевидь, показовий суд над самою людяністю й над нескореним українським патріотизмом.

У цій загрозливій ситуації українська кіногромадськість, усі небайдужі люди обурені бездіяльністю наших владних інституцій, які не захищають жорстоко переслідуваних агресором українських громадян, патріотів Вітчизни.

Ми вимагаємо екстраординарних дій у справі Сенцова, вимагаємо від Вас, як виконувача обов’язків Президента виконати свій обов’язок – будь-якими приступними засобами звільнити громадянина України з полону. Впевнені, що такі засоби існують. З Вашого ж боку має бути проявлена політична воля.

Із цими словами до Вас звертається –
Українська кінематографічна спільнота

28 травня 2014 року