f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

17 вересня Олександр Фразе-Фразенко презентує у Львові новий фільм

09.09.2016

Під час Форуму Видавців–2016 відбудеться українська прем’єра документального повнометражного фільму “Акваріум в морі. Велике повернення Нью-Йоркської групи поетів” львівського режисера та співзасновника продакшн-студії OFF Laboratory Олександра Фразе-Фразенка, інформує Львівська кінокомісія.

Фільм демонструватиметься 17 вересня 2016 року, о 19:00 у львівському Кінопалаці «Коперник».

У фільмі знімалися: Юрій Тарнавський, Богдан Бойчук, Богдан Рубчак, Женя Васильківська, Жорж Коломиєць, Олег Коверко, Марія Ревакович, Джордж Грабович, Василь Махно, Андрій Дрозда, Віктор Неборак, Леонід Грабовський, Василь Ґабор, Тит Геврик, Юрій Кучерявий, Олександр Фразе-Фразенко.

Режисер: Олександр Фразе-Фразенко (автор сценарію, інтерв’ю, зйомки, монтаж, музика). Продюсер: Василь Махно

Фільм розповідає історію Нью-Йоркської Групи Поетів, заснованої в 1950-х роках. Україномовні поети, які виросли в англомовному світі, в середині ХХ століття намагаються зберегти свою культуру і піднести її на світовий рівень. Також фільм повен поезії, фото та відео хроніки, видів Нью-Йорка, знятих у фірмовому стилі Олександра Фразе-Фразенка. Повно веселих і трагічних історій, портрет епохи, портрети поетів, які змінили українську літературу.

«Акваріум в морі» я робив у купі міст: Нью-Йорк, Філадельфія, Шікаґо, Вашинґтон, Бостон, Вайт Плейнз, Нью-Джерзі, Бунтон, Ґлен Спей і так далі. Переважно це східне побережжя Америки, де кипіло в 60-х минулого століття все культурне життя планети, та не тільки культурне. Та й досі кипить, тільки інакше. Часи мають свої обличчя. Моя команда, тобто OFF Laboratory, займається полагодженням потрібних дозволів, щодо зйомок, щодо авторських прав. Але – русини називають це «духом протиріччя» – я часто буваю прикрим і роблю на перекір, так, наприклад, в славетних галереях Met і MOMA я вхитрився відзняти може півтори години матеріалу без жодних дозволів, частина з цих зйомок будуть у фільмі про Юрія Тарнавського, який називатиметься «Casi Desnuda», – розповів режисер.

«В Польщі я показував понад двогодинну версію фільму, в Україні показуватиму півторагодинну. Українська кінопубліка є невиразна, дуже погано підготовлена, порівняно з польською. Та й Польща має славетний кінематограф, пам’ятаю, як підлітком мене захоплював фільм Войчєха Хаса «Санаторій під клепсидрою» за однойменною книгою нашого галицького письменника Бруно Шульца, чудова гра Яна Новіцького. Українці теж мають кілька чудових фільмів, чудових акторів, але це не процес, не індустрія, не школа, випадки, винятки», – продовжує він.

«Американська прем’єра була чудовою, бо це історична подія, вперше за приблизно 60 років (!) зустрілися члени НЙГ разом: Тарнавський, Бойчук, Рубчак, Васильківська, Коверко… Було багато їхніх друзів з молодості, зворушливі моменти, тож фільм пройшов чудово. Европейський та американський глядачі реаґують майже на всі речі, які закладаю в своїх фільмах, смішні й сумні речі і т.д. В Україні – трудно. На прем’єрі «Дому на сімох вітрах» минулого року посередині фільму одна старша пані, яку я дуже люблю, повільно нахилилася до своєї доньки і тихо, але голосно запитала: «Свєта, про шо фільм дивимся». Не подумайте, що я ображаюся, я навчився бути збоку, принаймні щодо документальних своїх фільмів, бо я дуже чітко знаю, яка і в яких місцях має бути реакція глядача на ці фільми, так я їх робив і задумував. У Львові ми (тобто OFF Laboratory) стрибнемо вище голови і зробимо сальто, одночасно виходячи з нього, тягнучи себе за волосся. Розумієте про що я?

Ми вигадали цілий фестиваль для фільму «Акваріум в морі», який назвали «Велике повернення Нью-Йоркської групи». На ратуші у Львові висить семиметрова наша реклама, яка це підтверджує. Будуть лекції, літературні вечори, приїжджають батьки-засновники НЙГ Юрій Тарнавський та Богдан Бойчук. Інші через поважний вік не можуть бути у Львові. Раджу відвідати всі події цього нашого фестивалю, бо це буде неповторне, НЙГ в Україні виступали в Києві на початку 90-х, більше ніколи, видавали всі свої книжки власним коштом, та й загалом нікому не потрібні. Хоча їхні ровесники в сусідніх літературах, які зробили щось таке саме як вони, тільки в своїх мовах, – давно нобелівські лавреати. НЙГ для нас – батьки, на чиїх плечах ми стоїмо. Тому ми це робимо, щоб поділитися з іншими своїми цими переживаннями», – розповів режисер Львівській кінокомісії.

Олександр Фразе-Фразенко – український кінорежисер, поет, перекладач, музикант. Співзасновник продакшн-студії OFF Laboratory. Народився та живе у Львові. Відомий своїми повнометражними документальними фільмами про українських митців, зокрема поетів.

Найвідоміші фільми: «Дім на сімох вітрах. Портрет Василя Махна» (2015), «Чубай» (2014), експериментальний мюзикл «Проникнення» (2014). Зараз режисер працює над своїм першим повнометражним художнім фільмом з робочою назвою «Найхолодніші». В роботі теж перебувають документальні стрічки «Лишега танцює» про поета Олега Лишегу та «Пан Ніхто» про поета Ігоря Калинця.

Львівська кінокомісія, 9 вересня 2016 року