f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Депутати планують змінити правила видачі прокатних посвідчень фільмам, знятим за участі росіян

09.04.2016

25 березня 2016 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора».

Ініціаторами законопроекту стали Микола Княжицький, Сергій Висоцький, Олена Масоріна, Дмитро Ярош та інші народні депутати.

У проекті Закону пропонується обмежити присутність громадян Російської Федерації в інформаційному просторі України, встановивши відповідні обмеження щодо здійснення гастрольних заходів, театральних постановок, видачі прокатних посвідчень, ретрансляції аудіовізуальної продукції тощо.

Депутати-ініціатори пропонують внести зміни до закону «Про кінематографію», встановивши додаткові вимоги до суб’єктів кінематографії, які планують отримати державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільму, виробленого фізичними або юридичними особами держави-агресора, та (або) фільму, одним з учасників якого є фізична особа, яка є громадянином держави-агресора.

Зокрема, передбачено вимогу подавати перелік учасників фільму, які є громадянами держави-агресора, а також власноруч підписані заяви кожного з учасників фільму, який є громадянином держави-агресора, про засудження окупації території України державою-агресором за формою, що відповідає примірній формі, затвердженій Кабінетом Міністрів України, або інші докази, які підтверджують факти публічного засудження відповідним учасником фільму окупації території України державою агресором.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради планує розглянути запропонований законопроект 13 квітня 2016 року.

Власна інформація НСКУ