f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

На колегії Міністерства культури обговорили шляхи фінансування вітчизняного кіно

26.06.2015

26 червня 2015 року відбулося засідання колегії Міністерства культури України – уперше за участі Прем’єр-міністра України.

Окрім Арсенія Яценюка у заході взяли участь Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко, керівництво Міністерства культури України, члени колегії, керівники національних закладів культури і мистецької освіти, представники культурного середовища, зокрема, голова НСКУ Сергій Тримбач.

У своєму виступі Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури представив основні стратегічні ініціативи Міністерства культури, спрямовані на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020».

Зокрема, В’ячеслав Кириленко повідомив про роботу над проектом Довгострокової стратегії розвитку української культури. Документ пройшов кілька етапів громадського та експертного обговорення, в тому числі за участю представників Реанімаційного пакету реформ (які, щоправда, назвали його «імітацією») та платформи стратегічних ініціатив «Культура 2025».

Проект документу направлено до Національної ради реформ та після погодження буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

«Ми маємо змінити підходи до культурної політики взагалі, маємо відходити від радянського канону як у питаннях фінансування культурних заходів, так і до зміни функцій самого Міністерства», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Він наголосив, що міністерство спрямоване до співпраці з якнайширшим колом громадськості, для того, щоб розроблений документ був сприйнятий у суспільстві і мав максимальну підтримку на етапі своєї реалізації.

Значну увагу на засіданні колегії Міністерства культури було приділено пошукам нових джерел фінансування вітчизняної кінематографії.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував ухвалити закон про легалізацію грального бізнесу. Кошти, отримані завдяки цьому, будуть спрямовані на фінансування культурних проектів, у тому числі українського кіно. Планується, що перше фінансування з коштів грального бізнесу кінематограф отримає вже в останньому кварталі цього року, а на 2016 рік у бюджеті будуть передбачені більші суми на кіно.

Прем’єр-міністр запропонував започаткувати приватно-державне партнерство для фінансування патріотичних фільмів за принципом 50 на 50.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко повідомив про спільну з представниками телевізійного та кіноринку роботу над проектом закону, який має створити економічні стимули для кіновиробництва. Потреба у створенні українського телекіно особливо зростає після набуття чинності законодавчих заборон на демонстрацію мілітарних серіалів та фільмів російського виробництва. «У липні має бути завершений новий законопроект на підтримку українського кінематографу», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр наголосив, що лише бюджетних коштів на відродження українських кіностудій та кіновиробництва в цілому недостатньо, тому має залучатися приватний сектор, кошти приватних фондів, європейських програм, меценатів.

Він розповів, що віднедавна державні кіностудії можуть залишати собі 100% надходжень від оренди (раніше 70% суми забирав Фонд державного майна України), спрямовуючи кошти на розвиток, проекти, підтримку статутної діяльності тощо. А втім, навіть ці кошти не вирішать питання їхнього функціонування, адже лише для Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.П. Довженка необхідно щонайменше 130 млн. гривень інвестицій для виходу з кризи.

Натомість Арсеній Яценюк оголосив, що уряд планує зняти вітчизняний фільм про Крим, що має стати відповіддю на російську стрічку «Крим. Шлях додому». При тому братися до такої справи, на думку прем’єр-міністра, має всесвітньо відомий режисер.

Арсеній Яценюк повідомив, що вже почалися перемовини із режисером-володарем трьох «Оскарів». Стрічку можуть зняти уже до кінця 2015 року.

За матеріалами Міністерства культури та LB.ua, 26 червня 2015 року