f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Голова Держкіно Пилип Іллєнко про заходи з впровадження в дію закону щодо захисту інформаційного телерадіопростору

05.06.2015

4 червня голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко і заступник Міністра культури Ростислав Карандєєв провели брифінг з приводу набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», передає офіційний сайт Держкіно.

Згідно з положеннями закону з сьогоднішнього дня підпадають під заборону будь-які фільми (аудіовізуальні твори), «в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта».

Як зазначив Пилип Іллєнко, фактично Держкіно діяло за цими критеріями й раніше, адже починаючи ще з серпня 2014 року під заборону за зазначеними критеріями потрапило 206 фільмів та серіалів. 

Крім цього, закон передбачає заборону трансляції на телебаченні всіх фільмів, вироблених фізичними чи юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року. Під ці параметри підпадає 162 назви фільмів та телесеріалів, яким сьогодні Держкіно анулювало прокатні посвідчення на розповсюдження і демонстрування фільмів. Зазначена заборона стосується саме трансляції цих фільмів на телебаченні і не обмежує можливість їх перегляду в кінотеатрах.

Пилип Іллєнко також повідомив про діяльність робочої групи при Держкіно, до якої увійшли представники кінодистрибюторів, телеканалів, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також фахові юристи. Зазначена група вже напрацювала проекти документів, якими мають бути внесені відповідні зміни в підзаконні акти, що стосуються порядку видачі прокатних посвідчень та встановлення обмежень вікової аудиторії.

Підсумовуючи, голова Держкіно зазначив, що агентство готове продовжувати перегляд фільмів і сералів, що подаються для отримання прокатних посвідчень, на предмет наявності в них змісту, що підпадає під критерії встановлені  Законом, а також переглядати з цією метою фільми, прокатні посвідчення на які були видані раніше

Заступник міністра культури Ростислав Карандєєв зазначив, що Міністерство культури готує Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Законом передбачено, що фільми, учасниками яких були особи, що потраплять у такий список також будуть підпадати під заборону для демонстрації та розповсюдження в Україні.  

 Також учасники брифінгу наголосили на критичній необхідності створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного фільмо- та телесеріального виробництва і відзначили наявність взаєморозуміння з цього питання між основними гравцями медіа ринку та зацікавленими державними органами.

Держкіно, 4 червня 2015 року