f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно обурене наклепницькими звинуваченнями Федора Бондарчука

06.03.2015

1 березня 2015 року в мережі Інтернет з'явилася піратська копія російської стрічки «Духless 2» Романа Пригунова, що мала вийти у прокат 5 березня. Уже за перші декілька годин, за підрахунками продюсерів, її було поширено серед півмільйона користувачів.

5 березня видання «Вєдомості» повідомило, що один із продюсерів стрічки Федір Бондарчук винуватить у піратстві «Духless 2» Державне агентство України з питань кіно, якому фільм було подано на експертну оцінку для отримання прокатного посвідчення.

На доказ своїх слів Федір Бондарчук навів, що в Інтернеті поширено саме підготовлену для українського кінопрокату версію фільму, з якої серед іншого було видалено фразу одного з героїв: «Зачекаю, доки всюди буде одна Росія».

6 березня Державне агентство України з питань кіно розповсюдило офіційну заяву з приводу таких звинувачень:

«Держкіно України офіційно заявляє, що нещодавні звинувачення про нібито причетність агентства до появи піратської копії фільму «Духless 2» в мережі Інтернет, є такими, що не відповідають дійсності.

Зважаючи на джерело поширення чуток, мета подібних інсинуацій є зрозумілою. Незадоволені останніми рішеннями українського Держкіно щодо заборони низки серіалів та фільмів виробництва РФ, російські пропагандисти в черговий раз намагаються кинути тінь на представників української влади.

Звертаємо також увагу, що реліз фільму «Духless 2» виходить без серйозної рекламної кампанії, тому, вірогідно, продюсери можуть використовувати подібний скандал, як PR-хід для промоції своєї стрічки.

Держкіно не отримувало жодних претензій та звернень від дистриб’ютора ТОВ «Інтерфільм Інтернешнл», ексклюзивного власника прав на фільм «Духless 2» на території України. У разі офіційного звернення представників «Інтерфільм Інтернешнл», Держкіно вживатиме заходи в рамках чинного законодавства, а саме – звернеться до правоохоронних органів з клопотанням щодо розслідування зазначеної ситуації.

Також пропонуємо представникам ЗМІ звертатися за коментарями щодо зазначеної ситуації до ТОВ "Інтерфільм Інтернешнл"».

Зазначимо, що на офіційному сайті ТОВ «Інтерфільм Інтернешнл» відсутня будь-яка інформація про кінопрокатні плани компанії на 2015 рік, а в розділі «Новини» останнє повідомлення датоване 26 квітня 2012 року. У ньому йдеться про київську прем'єру псевдоісторичної стрічки «Матч» Андрія Малюкова, що свого часу викликала скандал в Україні.

Станом на 6 березня у Києві «Духless 2» демонстровано у 16 кінотеатрах.

Власна інформація НСКУ
за матеріалами «Вєдомості» та Держкіно