f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Об'єднання «Вільні» презентує альманах молодого українського кіно

25.02.2015

26 лютого 2015 року творче об’єднання «Вільні» презентує у кінотеатрі «Київ» свій перший альманах молодого українського кіно, повідомляють організатори акції. Захід розпочнеться о 18.30 за участі режисерів короткометражних стрічок та їхніх знімальних команд.

До першого альманаху творчого об’єднання увійшли чотири комедійні стрічки – «Сироїд» Софії Лаврів, «До гармонії» Вероніки Зісельс, «Чотири півні» та «Як Шевченко шукав роботи» Арсенія Бортника.

Покази збірки триватимуть у кінотеатрі «Київ» від 26 лютого до 4 березня. Після того заплановано її прокат кінотеатрами України.

Загалом творче об’єднання «Вільні» підготувало чотири альманахи, до яких увійшли 14 фільмів молодих режисерів – ровесників Незалежної України.

Детальніше про перший альманах молодого українського кіно:

«Сироїд»
(комедія, 15 хв., Україна)
Автор сценарію і режисер Софія Лаврів.
Оператор Катерина Коренева.
Композитор Михайло Парамзін.
Ролі виконували: Арсеній Бортник, Катерина Мізіна, Ігор Щербак, Світлана Бочарова.

Легка історія. Двоє молодих людей, які сповідують різні способи харчування, живуть разом і кохають один одного, незважаючи на протилежні погляди. Бо кохання сильніше. Якось до них завітали батьки дівчини, щоб познайомитися з майбутнім зятем. Це спровокувало напружену ситуацію і майже конфлікт. Після від’їзду батьків хлопець намагається змінити свої вегетаріанські звички, та нічого з цього не виходить. На щастя його розуміє дівчина: треба любити коханих такими, якими вони є.

«Чотири півні»
(комедія, 12 хв., Україна).
Автор сценарію і режисер Арсеній Бортник.
Оператор Євген Сахно.
Ролі виконували: Сергій Цибульський, Ігор Левчук, Юрій Намака, Мальвіна Салійчук, Андрій Мудрик, Степан Вітковський.

Молодіжний фільм про чотирьох друзів, які виграли конкурс на кращий рекламний ролик. Замовник, солідний директор птахофабрики, був вражений креатурою юних рекламістів. З їхнього ролика сміялося все жюрі.

«До гармонії»
(комедія, 19 хв., Україна).
Автор сценарію і режисер Вероніка Зісельс.
Оператор Георгий Воронов.
Композитор Сергій Лукіних.
Ролі виконували: Катерина Сари-Юрьєвна, Володимир Невельський, Сергій Комлєв.

Є хлопець і є дівчина, їх об’єднує кохання, любов до подорожей та до музики. Вони вирушають у далеку подорож. Історія про те, як розійшлися шляхи двох близьких людей на дорозі, яка вела їх до гармонії. А чи стали вони щасливішими від цього – зависає питання у фільмі.

«Як Шевченко шукав роботи»
(трагікомедія, екранізація, 22 хв., Україна).
Автор сценарію і режисер Арсеній Бортник.
Оператор Євгеній Сахно.
Композитор Роман Гриньків.
Ролі виконували: Влад Нікітюк, Василь Вітер, Віталій Савчук, Олександр Форманчук, Анастасія Вергелес, Вероніка Зісельс.

Екранізація однойменного оповідання Осипа Маковея. У фільмі розгортається неймовірна історія про те, як сам Тарас Григорович сходить зі свого портрета після відзначення його ювілею на бенкеті наукового товариства, що носить ім’я поета. Шевченкові нудно слухати промови про свою геніальність – і він вирішує знайти собі роботу. Проте багато хто просто робить собі кар’єру на великих іменах. Автори фільму вважають, що найкращі ліки від усіх моральних хвороб – сміх та іронія. Так само, як 100 років тому вважав автор оповідання.

 

«Вільні» та власна інформація НСКУ