f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Звіт діяльності Національного центру Олександра Довженка за 2014 рік

16.01.2015

Національний центр Олександра Довженка, dovzhenkocentre.org

Попри брак фінансування та зменшення в другій половині 2014 року бюджету Центру Довженка на третину, Кіноархів Національного центру Олександра Довженка в цей турбулентний для України рік провів 28 власних та 15 партнерських заходів із популяризації українського кіномистецтва загальною вартістю 1 065 000,00 грн. Крім України заходи Центру пройшли в Німеччині, Словаччині, Італії, Чехії та Грузії. Партнерські заходи були підтримані в Сінгапурі, Росії, Польщі та Франції. Брак фінансування спонукав Центр до розширення партнерських програм та проектів, створених в співпраці з іншими культурними установами.

Основні джерела фінансування заходів:

  • власні кошти Центру (635 000,00 грн.)
  • кошти спеціального призначення Державного агентства України з питань кіно (300 000,00 грн.)
  • інші джерела (130 000 грн.)

Для здійснення окремих заходів Центром було залучено додаткові кошти неурядових організацій (гранти благодійних фондів) та спонсорську допомогу в обсязі 130 000 тис. грн.

Цього року Кіноархів Центру, надаючи різного роду архівні послуги, заробив 90 000,00 грн., що, на жаль, майже вдвічі менше минулорічних показників (160 000,00 грн.) та на рівні показників 2012 року (82 300,00 грн.). 

Серед найбільш успішних заходів Кіноархіву, профінансованих цілком або частково власним коштом Центру, слід відзначити:

  • організацію стенду Ukrainian Film Corner на кіноринку МКФ в Берліні (122 000,00 грн.);
  • міжнародну прем’єру ретроспективи ранньої радянської анімації «Мультагітпроп» на авторитетних міжнародних фестивалях: найбільшому фестивалі німого кіно в Порденоне (Італія) та на фестивалі анімації Fest An?a у словацькому місті Жиліна;
  • ретроспективу фільмів Івана Кавалерідзе на Тбіліському МКФ;
  • показ відреставрованої версії картини Р. Балаяна «Польоти уві сні і наяву» (1982) на фестивалі в Карлових Варах;
  • резонансні покази серії КОЛО ДЗИҐИ: «Сумка дипкур’єра» (1927) Олександра Довженка з музичним супроводом Zapaska на відкритті Книжкового арсеналу; «Одинадцятий» (1928) Дзиґи Вертова під музику Антона Байбакова  і «Хліб» (1929) Миколи Шпиковського у супроводі білоруського інструментального тріо Port Mone на Форумі видавців у Львові (119 000,00 грн.).

Через економічні проблеми в державі в 2014-му році Центр Довженка суттєво зменшив кількість закордонних заходів, натомість розширивши географію своїх проектів в Україні. Таким чином центр активно «обживає» нові майданчики для популяризації українського кіномистецтва. Відбулася низка заходів в різних куточках України, що лежать осторонь магістральних культурних трас. У співпраці з Фестивалем кіно і урбаністики «86» відбувся показ фільму «Мі-кро-фон!» (1988, реж. Г. Шкляревський) в місті Славутич, Київська область. В рамках фестивалю «ХЛІБ» відреставрована версія фільму «Одинадцятий» (1928, Д. Вертов) із саундтреком Антона Байбакова була показана на мистецькому хуторі Обирок, Чернігівська область. До 200-річчя із дня народження Шевченка Центр Довженка видав dvd-колекцію «Шевченко 200», яку показали на фестивалі «Ше.Fest», його локація – батьківщина поета в с. Моренці, Черкаська область. Колекція реставрованих фільмів 1920-30-х років «Українське німе» була представлена в Харкові в ЦСМ «Єрмілов Центр». Фестиваль «Німі ночі» вже традиційно укорінився в м. Одеса, цього року він з особливим успіхом проводився уже вп’яте. Найбільшими містами України пройшли гастролі «Землі» Довженка у живому супроводі гурту «ДахаБраха».

Центр Довженка у вересні відреагував на гострі політичні події, влаштувавши «Тиждень українського кіно на підтримку режисера Олега Сенцова». В кінці вересня – на початку жовтня покази на підтримку українського режисера пройшли в найбільших містах Західної України (Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, Ужгороді, Львові). Така інтервенція в інші області України, вихід за межі столиці, зараз дуже на часі, оскільки сприяє децентралізації культурного життя.

Цьогоріч найбільше подорожували світом два найуспішніших проекти Центру останніх років: відреставровані стрічки «Хліб» (1929) Миколи Шпиковського в живому супроводі гурту Port Mone та «Земля» в супроводі ДахаБраха були успішно показані в рамках Вологодського  міжнародного фестивалю європейського кіно VOICES (Росія), на фестивалі Triolah в польському місті Кринка та Міжнародному фестивалі мистецтв в Сингапурі.

Крім власної започаткованої в 2014 році мельтидисциплінарної освітньої програми КУЛЬТУРФІЛЬМ, в рамках якої здійснюються покази та читаються лекції з історії світового кіномистецтва авторитетними українськими та закордонними дослідниками, Центр також реалізував дві партнерські освітні програми з PinchukArtCentre: SUMMERпропаганда та “Урбаністичні утопії на радянському кіноекрані» .

На самому початку 2014-го року Центр Довженка випустив DVD серії КОЛО ДЗИҐИ з відреставрованими фільмами «Хліб» (саундтрек Port Mone), «Земля» (саундтрек ДахаБраха), а також DVD-збірку «Щаблі демократії: критична школа української документалістики 1985-1995» (61 000,00 грн.).

На фінальній стадії знаходиться підготовка до друку 500-сторінкової збірки «Іван Кавалерідзе. Мемуари. Сценарії. Статті». Книга міститиме автобіографію видатного режисера і скульптора без купюр, вибрані театральні і кіносценарії, також низку унікальних публіцистичних матеріалів з радянської та емігрантської періодики. Через скрутний економічний стан та саботаж проекту з боку Національної бібліотеки України ім.Вернадського на жаль знов відкладено друк фотоальбому «Український кіноплакат 1920-х рр. ВУФКУ».

Завершується робота над кураторським проектом Яніни Пруденко «ВАУМА: Відкритий архів українського медіамистецтва» (168 000,00 грн.), який вже на початку 2015 року буде презентовано в інтернеті. На сайті проекту буде викладено весь український відео-арт 1980-2000-х років з супровідними критичними текстами українською та англійською мовами.

Назва заходу

термін проведення




Січень

Видання каталогу "Українське кіно 2013-2014"

25 січня


Видання двд серії КОЛО ДЗИГИ "Хліб" та "Земля" та "Щаблі демократії".

січень-грудень


Лютий

Презентація «долюм’єрівських» апаратів українського винахідника Йосипа Тимченка

1 лютого


Організація стенду України та супровідних презентаційних заходів на кіноринку МКФ в Берліні

6-16 лютого


Березень

Презентація dvd колекції «Шевченко 200» в рамках проекту Шевченко/MANIA/, Мистецький Арсенал.

7 березня


Презентація DVD-видання «Щаблі демократії» на МКФ Docudays.ua

26 березня


Квітень

Музичний кіноперформанс «КОЛО ДЗИҐИ. Сумка дипкур’єра» у живому музичному супроводі Zapaska на відкритті Міжнародного фестивалю «Книжковий арсенал»

8 квітня


Презентація видань Центру на  "Книжковому арсеналі-2014"

9-13 квітня


Освітній проект КУЛЬТУРФІЛЬМ: Лекційний курс «Кіно(У)топія: з історії українського радянського кіно»

10-20 квітня


Травень

Показ фільму «Отелло» (1922) Дмитра Буховецького в Мистецькому Арсеналі під час «Ночі містерій» присвяченої 450-річчю В.Шекспіра в рамках проекту The Show Within The Show

17 травня


Презентація та прокат ретроспективного проекту "Великі короткі метри. 1970-і.»

22 травня - 5 червня


Каннський МКФ, поліграфія

 


Червень

«Великі короткі метри» на даху Дому освіти та культури «Майстер Клас»

6-12 чевня


Покази відреставрованих фільмів «Алім» (1926), «Ягідка кохання» (1925) в рамках 5-го Фестивалю німого кіно та сучасної музики «Німі ночі» в Одесі

27-30 червня


Програма ранньої української анімації «Мультагітпроп» в рамках міжнародного фестивалю анімації Fest An?a (Жиліна, Словаччина)

18-26 червня


Липень

Показ документального фільму Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація» на даху Дому освіти та культури «Майстер Клас».

19 липня


Показ реставрованої версії драми Романа Балаяна «Польоти уві сні і наяву» (1982) на 49-му фестивалі у Карлових Варах  в рамках офіційної ретроспективної програми «З минулого» (Out of the Past)

5,7,10 липня


Вересень

Співорганізація Тижню українського кіно на підтримку Олега Сенцова в Києві та інших містах.

3-9 вересня


Музичні кіноперформанси серії КОЛО ДЗИҐИ «Хліб» (1929) Миколи Шпиковського та «Одинадцятий» (1928) Дзиґи Вертова в рамках «Форуму видавців 2014» у Львові

11-12 вересня


Тур «Землі» в супроводі гурту ДахаБраха: Київ, Луцьк, Львів

24-27 вересня


Жовтень

Ретроспектива «Мультагітроп: українська радянська німа анімація» в рамках Фестивалю німого кіно в Порденоне, Італія, Le Giornate del cinema muto

7 жовтня


Листопад

Музичний кіноперформанс «КОЛО ДЗИҐИ. Мультагітроп» як захід-закриття фестивалю відеопоезії CYCLOPE в Fedoriv HUB

23 листопада


Грудень

Ретроспектива фільмів Івана Кавалерідзе «Перекоп» (1930), «Коліївщина» (1931) і «Прометей» (1936) в рамках Тбіліського МКФ.

2-7 грудня


Прем’єра збірки українських короткометражних фільмів «Українська Нова Хвиля - 3»

18 грудня


Музичний кіноперформанс «КОЛО ДЗИҐИ. Одинадцятий» в живому музичному супроводі Антона Байбакова

27 грудня


Презентація dvd-трилогії німих фільмів Олександра Довженка «Звенигора» - «Арсенал» - «Земля» з новим музичним супроводом

26 грудня


Підготовка та видання каталогу українських фільмів 2014/2015

29 грудня


Запуск проекту «ВАУМА: Відкритий архів українського медіамистецтва»

2014