f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

7.12.2023. Прем’єра документального фільму «Повернення. Василь Кричевський» за участі творчої групи.

07.12.2023

Студія «Телекон», Благодійний фонд «ДАР» та «Kinoспільнота» запрошують 7 грудня о 18:30 на київську прем’єру документального фільму «Повернення. Василь Кричевський» за участі творчої групи.

Далі:

https://www.facebook.com/events/2333704500172756/?

Valentyna Samchenko

Грудень, 106 років тому. Стоїть посередині (з вусами) - Василь Кричевський.

Про нього - 7 грудня покажуть прем'єрне кіно у Будинку кіно у Києві.

На фото 1917 року (теж дуже непростий для України час) - засновники Української академії мистецтв. Стоять (зліва направо): Нарбут, Василь Кричевський, Бойчук. Сидять (зліва направо): Маневич, Мурашко, Федір Кричевський, Грушевський, Стешенко, Бурачек.

7 грудня воєнного 2023 року о 18:30 в Будинку кіно відбудеться київська прем’єра документального фільму «Повернення. Василь Кричевський» (режисер С. Заболотний) за участі творчої групи.

Василь Кричевський – призабуте ім’я.

Крім мистецтвознавців, мало хто вже пам’ятає, що він - автор національного герба України «Тризуб» та пам’ятника Михайлу Грушевському;

один із засновників і професор Української академії мистецтв; ініціатор створення будинку-музею Т.Г. Шевченка в Києві; фундатор стилю українського модерну в національній архітектурі; художник кіно, який працював з Довженком; сценограф, мистецтвознавець, архітектор, графік, етнограф. Василь Кричевський зробив колосальний внесок в українську культуру, але, як це відбувалося не раз, радянська влада намагалася викреслити його ім'я з історії.

Про це і поговоримо після перегляду, обіцяє Наталя Соболєва .