f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

«Атлантида» Валентина Васяновича відкриє 3-й Фестиваль операторської майстерності «КІНОКО»

29.10.2020

29 жовтня у Києві відкривається щорічний фестиваль кінооператорської майстерності «КІНОКО» – він триватиме у столиці до 1 листопада. Фільмом-відкриття фестивалю стане «Атлантида» режисера та оператора-постановника Валентина Васяновича.

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання. Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Зйомки фільму проходили у Маріуполі та Києві.

Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти», де він здобув історичну для України перемогу. В подальшому «Атлантида» отримала широкий міжнародний успіх — фільм показали на понад 50 фестивалях. Окрім того, український оскарівський комітет обрав драму Валентина Васяновича у якості національного претендента на премію «Оскар» у номінації «Найкращий міжнародний художній фільм», також стрічка увійшла у лонг-ліст Премії Європейської кіноакадемії та була презентована членам Голлівудської асоціації іноземної преси, яка присуджує премію «Золотий глобус».

«Цей показ – особлива честь для нас,адже режисер Валентин Васянович сам виступає оператором своїх фільмів. Його особливий погляд відмітили і світові кінопрофесіонали. Зокрема на форумі європейського кіно у Севільї, де фільм виборов нагороду саме за операторську майстерність» – програмна директорка Анастасія Тиха.

До «Атлантиди» Валентин Васянович зняв як оператор свої фільми «Рівень чорного», «Присмерк», а також «Плем’я» Мирослава Слабошпицького та інші проєкти.

Минулоріч Валентин був головою журі кінофестивалю «КІНОКО», а цього року його картина відкриє подію. Кінопоказ за участі режисера відбудеться 29 жовтня о 20:00 у Червоній залі Будинку кіно.

А з 5 листопада «Атлантида» вийде у широкий українських прокат.Тож ви матимете унікальну можливість побачити стрічку до офіційного релізу.

Наразі відомі всі учасники Спеціальних показів фестивалю КІНОКО-2020:

«Атлантида» режисер та оператор-постановник Валентин Васянович;

«New Jerusalem / Зарваниця» авторів Яреми Малащука та Романа Хімея;

«Явних проявів немає» - оператора постановника Олексія Кучми, режисерки Аліни Горлової;

Мюзикл «Ритм» Дмитра Монатіка - оператор-постановник Микита Кузьменко, режисерка Таня Муіньо;

Нагадуємо, що фестиваль відбудеться у Будинку Кіно з 29 жовтня по 1 листопада. Детальнии? розклад показів буде повідомлено вже згодом. Захід пройде з дотриманням всіх карантинних вимог та правил.