f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

105 років з дня прем’єри першого українського повнометражного фільму «Запорізька Січ»

14.01.2017

12 січня 1912 року, 105 років тому, відбулася прем’єра першого українського повнометражного фільму «Запорізька Січ», відзнятого катеринославським (нині місто Дніпро) режисером-оператором Данилом Сахненком.

Валентина Слобода

Пошуком матеріалів про життя і творчість Данила Сахненка та його робіт займається осередок Національної спілки кінематографістів України з Дніпра. На жаль, до сьогодні фільм «Запорозька Січ» ще не віднайдено. Різні історики кіно у своїх розвідках подають іще такі назви цього фільму: «Напад татар на Запорізьку Січ» і «Облога Запоріжжя».

Ця картина стала першою у відтворенні героїчної історії запорозького козацтва, боротьби загонів під проводом Івана Сірка з татарськими нападниками. Фільм був відзнятий у вересні 1911 року на території Лоцманської Кам’янки (нині мікрорайон сучасного мегаполісу Дніпра). Місцева газета в той час писала: «На березі Дніпра побудували курені, хати, трохи не півсела запросили взяти участь у «баталії». Для всіх учасників баталії пошито спеціяльно історичне убрання. В цій баталії бере участь коло 400 душ, з гарматами і човнами на Дніпрі». Зйомки фільму консультував відомий історик Дмитро Яворницький.

Про цю подію повідомляли також в публікації київської газети того часу «Засів» від 30 вересня 1911 року: «Відома кінематографічна фірма братів Пате хоче випустити картину «Напад татар на Запорізьку Січ». Щоб ся картина мала справжній вигляд, фірма хоче улаштувать показний бій на березі Дніпра, на місці бувшої Січі. З сею метою агенти фірми робили досліди Дніпра на всьому протязі між Олександрівським (Запоріжжям) і Катеринославом і спинились на Лоцманській Каменці, як найбільше підхожому місці».

Фільм було створено працівниками першого в Україні акціонерного товариства «Южнорусское этнографическое акционерное общество Щукин, Сахненко и Ко». За свідченнями відомого українського кінорежисера Арнольда Кордюма, Данило Сахненко заснував перше в Катеринославі кіновиробництво – кіноательє «Родина». Як вважають історики кіно, це було перше кінопідприємство в Україні! Акціонери вклали в новостворене підприємство кожен свою частку: один десять тисяч карбованців, другий – свою садибу та приміщення, а Данило Сахненко надав до статутного капіталу камеру «Пате», яку фірма подарувала йому як кінокореспонденту в рахунок оплати за надіслані у попередні роки сюжети.

Дніпровський краєзнавець Микола Чабан зазначає, що у створенні фільму був задіяний катеринославський художник-самоук Єлисей Шаплик, який на той час брав активну участь у діяльності «Просвіти». А відомий кінознавець із Харкова Володимир Миславський повідомляє, що музику для фільму «Запорізька Січ» було спеціально написано композитором і хоровим диригентом Олександром Векслером-Стрижевським.

Прем’єра фільму відбулась 12 січня 1912 року в приміщенні сінематографу «Художество» Ісая Спектора. Показ німої кінострічки супроводжував виступ українського хору. Фільм було розмножено більш ніж в 20 копіях, з якими акціонери та учасники зйомок їздили по різних губерніях Російської імперії. Завдяки «Запорозькій Січі» глядачі фільму більше дізналися про історію славного війська запорізького.

Кінематографісти Дніпра здійснили в 2012 році театралізовану реконструкцію фільму «Запорозька Січ» і щороку демонструють фільми-реконструкції для учнів та студентської молоді міста. Ім’я Данила Сахненка – нашого земляка навічно вписане в історію світового кінематографу як одного із фундаторів українського кіно і автора першого повнометражного українського художнього фільму.


На фото: кадри з показу фільму про Данила Сахненка

Валентина Слобода,
голова Дніпропетровського осередку НСКУ