f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки ІХ Пленуму Правління НСКУ 25 серпня 2016 року

29.08.2016

25 серпня 2016 року відбувся ІХ Пленум Правління НСКУ, на якому було розглянуто такі питання:

  • Про скликання позачергового з’їзду Національної спілки кінематографістів України.
  • Про основні ризики та перспективи розвитку національних творчих спілок.
  • Про сплату членських внесків.

На початку засідання голова НСКУ Сергій Тримбач привітав усіх із 25-ою річницею незалежності України.

Кінематографісти зробили колосальний внесок у те, щоб незалежність відбулася – і власними мистецькими здобутками, і своєю громадянською позицією, нагадав він. А Спілка кінематографістів була на чолі демократичних процесів, що призвели до прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Вочевидь нині держава забула про це. Свідчення тому – майже цілковита відсутність кінематографістів у президентських указах про відзначення державними нагородами. Їх також нагороджують, звичайно. Але це – поодинокі випадки. Наприклад, на День Незалежності орден княгині Ольги І ступеня отримала Раїса Недашківська.

Подання на нагороди від НСКУ нерідко ігнорують. Лише у цьогорічний День театру своїм указом Президент відзначив державними нагородами 42 театральних діячі – вчетверо більше, ніж кінематографістів-членів НСКУ було відзначено за останні сім з половиною років, розповів Сергій Тримбач.

Наближається День українського кіно, який влада зазвичай схильна не помічати. Аби змінити цю ситуацію, голова Спілки має намір звернутись з листом до міністра культури Євгена Нищука, наголосивши на значущості кінематографа для України.

Також на початку засідання присутні сердечно привітали ювіляра Віктора Олендера та членів Спілки, які цьогоріч були відзначені державними нагородами і отримали почесні звання. А тих, хто пішов із життя, вшанували хвилиною мовчання.

Про скликання позачергового з’їзду Національної спілки кінематографістів України

Сергій Тримбач повідомив про необхідність провести позачерговий з’їзд Спілки, аби внести зміни до Статуту, узгодивши його із вимогами оновленого Податкового кодексу, які той висуває до неприбуткових організацій. Інакше із 1 січня 2017 року Спілка втратить статус «неприбуткової», що призведе до катастрофічних наслідків.

Варто зазначити, що Податковий кодекс постійно коригують – з 2014 року до нього було внесено 54 (!) зміни. Згадати лишень збільшення у декілька разів податку на землю, з яким також зіткнулася Спілка цього року. Щодо нових вимог влади до перереєстрації неприбуткових організацій, то їх причини зрозумілі: в Україні нині близько ста тисяч таких організацій, вочевидь, держава прагне скоротити їх кількість.

При тому більшості неприбуткових організацій внести зміни до своїх статутів, які вимагає оновлений Податковий кодекс, буде не складно. Однак, НСКУ може внести зміни до Статуту лише рішенням З’їзду, а потому – має зареєструвати Статут зі змінами у Міністерстві юстиції.

Тому розробку необхідних змін до Статуту буде організовано таким чином, щоб напередодні з’їзду був час погодити оновлену редакцію у Міністерстві юстиції. Це дозволить убезпечити Спілку від проблем із реєстрацією змін до Статуту, які треба здійснити у стислі терміни. Бодай частково, адже із Міністерством юстиції у Спілки склалися непрості стосунки…

Також на позачерговому з’їзді запропоновано провести вибори голови Спілки, голови Контрольно-ревізійної комісії, Правління та Контрольно-ревізійної комісії. З огляду на скрутне фінансове становище, проводити для того З’їзд у квітні 2017 року, як планували раніше, видається недоцільним.

Сергій Тримбач повідомив, що не буде балотуватися на посаду голови НСКУ на третій термін, оскільки це суперечить Статуту Спілки.

Він зазначив, що нині у складі Правління НСКУ три чверті осіб старші 70 років. Спілка потребує активнішої участі в її діяльності молодих кінематографістів із позитивним громадянським темпераментом, власними ідеями. Таких, які розуміють, що бути членом Правління НСКУ, – це у першу чергу робота. І готові ставати до праці.

Для того, аби процес формування Правління Спілки був свідомим, пропонується запросити гільдії та асоціації, що об’єднують членів Спілки за професіями, укласти попередні списки кандидатів, з яких на з’їзді обиратимуть Правління. Також гільдії та асоціації у подальшому повинні контролювати діяльністю членів Правління, обраних за їх рекомендаціями, відповідатимуть за них.

За підсумками обговорення, Пленум Правління НСКУ ухвалив, що З’їзд відбудеться 25 жовтня 2016 року.

Напередодні, 24 жовтня, буде скликано Х Пленум НСКУ.

Порядок денний З’їзду:

  • Затвердження змін та доповнень до Статуту НСКУ.
  • Звіт Правління НСКУ.
  • Звіт Контрольно-ревізійної комісії.
  • Вибори голови НСКУ, голови Контрольно-ревізійної комісії, Правління НСКУ, Контрольно-ревізійної комісії.

Делегатами З’їзду є усі члени Спілки.

До 1 жовтня у всіх відділеннях, осередках, гільдіях та асоціаціях мають бути проведені звітно-виборчі збори.

Правління гільдій та асоціацій мають провести збори членів НСКУ за професіями та подати пропозиції щодо майбутніх членів Правління НСКУ та Контрольно-ревізійної комісії.

Звітні матеріали та повний текст звіту Правління НСКУ, який на З’їзді виголосить голова НСКУ, а також програми членів Спілки, які претендують на обрання головою НСКУ, будуть розміщені на сайті Спілки та опубліковані у спецвипуску збірки «Кіно: інформація, коментарі». Зарегистрируйтесь и получите pm casino бездепозитный бонус в виде 77 фриспинов в игре Бук оф ра - Книжки

Про основні ризики та перспективи розвитку національних творчих спілок

Голова НСКУ Сергій Тримбач повідомив, що скрутна ситуація, яку переживає нині НСКУ, – не виключення. Усі творчі спілки перебувають у важкому становищі через зростання комунальних платежів, збільшення податкового тиску, а також позицію держави і політиків, які намагаються зменшити роль громадських організацій.

Обговоривши питання, Пленум правління НСКУ констатував, що становище національних творчих спілок є загрозливим. Однією з причин є зміни (часто нескоординовані) в чинному законодавстві, а також упередженість владних інституцій до діяльності спілок.

Необхідно ініціювати скликання Координаційної ради творчих спілок з метою вироблення плану дій щодо виходу із кризового стану, а також закликати голів національних творчих спілок звернутися до Президента, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України із листом, у якому викласти основні проблеми функціонування спілок та існуючі загрози для існування національної культури. Зокрема, акцентувати питання розвитку кіноіндустрії та екранної культури в цілому.

Крім того було вирішено до Дня українського кіно звернутися до Президента, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України окремим листом за підписом видатних діячів українського кінематографа, в якому наголосити на питаннях розвитку вітчизняного кіно.

Про сплату членських внесків

Заслухавши повідомлення Контрольно-ревізійної комісії НСКУ, яка опрацювала інформацію про заборгованість зі сплати членських внесків, Пленум Правління НСКУ виключив зі складу Спілки тих її членів, які мають істотну заборгованість зі сплати внесків, а саме:

  • Володимира Левченка,
  • Анатолія Тютюнника (обидва – Чернігівський осередок НСКУ),
  • Костянтина Шаміна,
  • Ірину Андросову,
  • Сергія Романюка (Івано-Франківський осередок НСКУ),
  • Василя Сердюка (Херсонський осередок НСКУ),
  • Михайла Беберашвілі (Харківський осередок НСКУ),
  • Костянтина Шафоренка,
  • Тетяну Гагіну і
  • Тетяну Шкаріну (обидва – Севастопольський осередок НСКУ).

Водночас, було вирішено відкласти до 10 вересня 2016 року розгляд питання про сплату членських внесків Миколою Кривенком, Володимиром Мазуром, Жаном Мельниковим і Вікторією Сухановою для його узгодження із головою Дніпропетровського осередку НСКУ Валентиною Слободою.

Також було вирішено відкласти розгляд питання щодо сплати членських внесків членами Спілки, які мешкають на неконтрольованій Україною території Донбасу.

Внаслідок виключення членів Севастопольського осередку НСКУ Тетяни Гагіної та Тетяни Шкаріної та смерті голови осередку Валентина Гребельного Севастопольський осередок НСКУ припинив своє існування

Пленум Правління НСКУ уточнив, що члени Спілки сплачують членські внески як непрацюючі пенсіонери з моменту подання до Спілки документів, які засвідчують, що людина не працює.

Сергій Васильєв