f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Пленум НСКУ звернувся до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка

14.03.2014

12 березня в Будинку кіно відбувся ІV пленум Правління НСКУ. Основним питанням порядку денного було реформування кіногалузі. Опісля кількох доповідей та зацікавленої дискусії було схвалено концепцію розвитку кіноіндустрії в Україні. Опісля доопрацювання її буде оприлюднено та подано до Кабінету міністрів, Міністерства культури та Державного агентства України з питань кіно.

Голова НСКУ Сергій Тримбач зазначив: «Останніми роками всі зусилля були спрямовані на фільмовиробництво, але навіть якщо ми будемо робити по 400 повнометражних фільмів на рік, – як у співмірній за територією Франції, – які ніхто не буде бачити, то мало радості від такого кіно. Тому треба зробити все, щоб в Україні нарешті розпочалося виробництво власних телевізійних фільмів та серіалів. Крім того, певна частина фільмів має демонструватися в двох варіантах – прокатному і телевізійному (як міні-серіал) – звісно, якщо фільм має такий потенціал. Для забезпечення цієї можливості потрібні законодавчі зміни». Значана частина учасників пленуму схвально поставилася до ідеї поглиблення співпраці між кінематографістами та телебаченням.

Також було обговорено проблеми захисту авторських та майнових прав кінематографістів. Голова Контрольно-ревізійної комісії, оператор Юрій Гармаш звернув увагу пленуму на факти роботи кінематографістів без укладення належного договору з продюсером і небезпеку такої практики для кінематографістів.

Крім того, було підбито підсумки фінансово-економічної діяльності Спілки у 2013-мі та схвалено бюджет НСКУ на 2014 рік. 

До Спілки було прийнято нових членів:

Сніжана Буженіца, художник-постановник,
Руслан Вітухін, кінооператор,
Мирослав Бойчук, журналіст
Олександр Кришталович, кіно- та телеоператор,
Артем Дробот, режисер,
Анатолій Дідковський, художник,
Олександр Ітигілов, режисер,
Юлія Гонтарук, режисер,
Ігор Подольчак, режисер, сценарист,
Миколай Криворучко, організатор кіновиробництва.

Пленум ухвалив доручив надалі ухвалювати рішення про прийняття нових членів секретаріату Правління й публікувати його рішення в інформаційному бюлетені НСКУ.

За поданням Контрольно-ревізійної комісії з НСКУ було виключено біля 70 спілчан (за порушення Статуту, а саме за несплату членських внесків протягом трьох і більше років).

Пленум одноголосно схвалив текст звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка:

Прем'єр-міністру України
Яценюку А.П.
 
Копія міністру культури України
Нищуку Є.М.

Шановний Арсенію Петровичу!

Кінематографісти України висловлюють занепокоєння деякими тенденціями у кадровій політиці нашої держави. Передусім йдеться про те, що всупереч неодноразово декларованій і ствердженій волі народу (заявленій учасниками Євромайдану) щодо відмови від практики призначення урядовцями партійних функціонерів чи висуванців партійно-ідеологічних структур у складі нинішнього уряду чимало представників саме партійних, політичних угрупувань. Більше того, у нас є підстави говорити про те, що нині ВО «Свобода» домагається призначення на посаду голови Державного агентства України з питань кіно свого висуванця, який, до того ж, не має скільки-небудь серйозного практичного управлінського  досвіду роботи в кінематографі. Тим самим йдеться про наміри поставити під контроль однієї політичної сили кіно, один із найдієвіших інструментів впливу на масову свідомість. Чи варто говорити, яким чином це буде сприйнято за кордоном, яких іміджевих втрат зазнає наша держава? А головне – якими будуть втрати для нашого кіно.

Є питання і щодо призначень на відповідальні посади в інших сферах культури. Наше глибоке переконання – люстрації мають підлягати не тільки чиновники, що працювали за Віктора Януковича, а й ті, що своєю діяльністю ще за президентства Віктора Ющенка так само довели, що їх метою була насамперед розбудова власних маєтків і збільшення родинних статків. Належить дослідити діяльність Міністерства культури та осіб, що їх очолювали  упродовж останнього десятиліття. Скажімо, міністр культури, часів президентства Ющенка, Василь Вовкун уже «сплив» нагору і, за нашою інформацією, йдеться про його призначення в одне з керівних крісел. А це ж був чи не найгірший міністр культури за всю історію України.  Сподівається на нашу коротку пам»ять?

Наша Спілка має рішучість здійснювати громадський контроль кадрової політики очолюваного Вами, Арсенію Петровичу, уряду і сподівається на Ваше розуміння та підтримку. Ще однієї популяції чиновників від злочинців і грабіжників Україна, її культура просто не витримає.

З повагою,
Голова Національної спілки кінематографістів України
Сергій Тримбач