f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Борис Остахнович. Післямова…

12.09.2015

Працівники Національної кінематеки України та колишні працівники студій «Київнаукфільм» і «Укранімафільм», Бюро творчого підрозділу Національної спілки кінематографістів України при Національній кінематеці України (студія «Київнаукфільм»), Рада ветеранів Національної спілки кінематографістів України з глибоким сумом сповіщають, що 11 вересня 2015 року пішов з життя видатний організатор кіновиробництва, директор Київської кіностудії науково-популярних фільмів «Київнаукфільм» з 1965 року по 1988 рік Остахнович Борис Петрович.

Ця легендарна людина спромоглася створити фантастичний, талановитий, націлений на успіх колектив однодумців, колектив, в якому царювала атмосфера творчої співдружності поколінь, поваги один до одного і взаємодопомоги. В ті часи майже кожен працівник кіностудії сприймав її, як свою малу Батьківщину, як свій храм, свій дім, свій сад. Звичайно ж, цей колектив навряд чи склався б і став саме таким успішним, яким він став, без чудового тріумвірату своїх незаперечних лідерів – Бориса Остахновича, якого поза очі називали хрещеним батьком студії, режисера Фелікса Соболєва, якого сприймали її духовним лідером, і головного редактора Євгена Загданського – безумовного ідейного керманича студії.

То була велична епоха, коли тисячі талановитих, відданих своїй справі працівників кіностудії щорічно творили понад 400 фільмів, серед яких були науково-популярні, неігрові, художні, мультиплікаційні, техніко-пропагандистські, учбові та рекламні стрічки.

У ті часи кіностудія не тільки стала безумовним флагманом радянського кінематографу, а ще й заслужено здобула визнання і захоплення кінематографістів в усьому світі.

Сотні фільмів нашої кіностудії було відзначено призами, нагородами і дипломами на українських, всесоюзних та міжнародних кінофестивалях, конкурсах і кінофорумах.

Ця епоха – епоха Бориса Петровича Остахновича – закарбувалася в енциклопедичних словниках, кінословниках, підручниках, монографіях, дослідженнях науковців і кінознавців, вона назавжди увійшла в історичну свідомість кінематографістів, як «Золота ера» студії «Київнаукфільм».

Всі ми, сучасні й колишні працівники студії висловлюємо щирі співчуття величезній дружній родині Бориса Петровича Остахновича – його чудовій дружині Серафімі Остахнович, доньці Мар’яні, зятю Олександру Лозинському, численним онукам і правнукам.

Вічна пам'ять і світла любов від усіх, хто жив і працював з Борисом Петровичем, усіх, чия особиста доля складалася під впливом цієї легендарної людини…

Царствіє тобі небесне, Борисе Петровичу!

За дорученням колег, друзів, товаришів –

                                                            Віктор Олендер, Єлізавета Плесконос

Прощання із Борисом Остахновичем відбудеться у понеділок, 14 вересня, о 13.30 у Будинку кіно.