f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки засідання Секретаріату Правління НСКУ 23 липня 2015 року

24.07.2015

23 липня 2015 року відбулося засідання Секретаріату Правління НСКУ.

Першим і основним питанням були пропозиції Спілки щодо внесення змін до Законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні»

Голова НСКУ Сергій Тримбач поінформував про хід роботи над законопроектами щодо розвитку кіноіндустрії. Нині готується до подання Верховній Раді законопроект «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Він ще недосконалий, відтак завданням спілчан-кінематографістів є внесення відповідних правок та доповнень. Перед засіданням Секретаріату, на засіданні робочої групи, відбулося обговорення пропозицій Спілки, ініційованих членом НСКУ, продюсером Денисом Івановим.

У засіданні секретаріату взяв участь голова Держкіно України Пилип Іллєнко. Він поінформував про те, що законопроект про підтримку вітчизняної кінематографії ще потребує вдосконалення. Довелося відмовитись від ідеї Закону про збір на розвиток українського кіно, як пропонувалась донедавна. Модель, яка добре працює у Франції та Польщі, викликала спротив у нас – за умови економічної кризи і звуження рекламного ринку ніхто не хоче платити: ані телевізійники, ані провайдери. Погодились тільки кінодистриб’ютори. Отже, вирішили готувати законопроект, який передбачає спеціальні преференції для продюсерів, в тому числі для іноземних, які беруть участь у спільних проектах, а також передбачає частину додаткових надходжень від акцизів і лотерей на користь українського кіно. Останнє має бути закріплене в окремих законах. Законопроект, в розробці якого брали участь працівники Держкіно, телевізійні продюсери, ряд інших фахівців є сподівання подати до Верховної Ради в кінці серпня.

П. Іллєнко відповів на запитання. Зокрема, він відзначив, що внаслідок ймовірного прийняття законопроекту українське кіно отримає потужне додаткове джерело фінансування, окрім коштів державного бюджету. Особливо це стосується телесеріалів – тут передбачається участь (до 50% фінансування) держави. З огляду на ухвалений закон про заборону російського мілітарного (і не тільки) кінопродукту, треба поспішати. Ще одна новація законопроекту – фіксування державного фінансування кіно на рівні певного проценту (0,1%) від сукупного державного бюджету.

Д. Іванов загалом позитивно оцінив законопроект. Одначе в ньому є ще чимало недохопів. Зокрема, слід вилучити всі критерії та умови, що обмежують можливості отримання державної підтримки, за винятком наявності заявника у реєстрі суб’єктів кінематографії. Склад Ради з державної підтримки кінематографії варто дещо змінити – з десяти осіб сім мають представляти громадськість, задля контролю за фінансуванням проектів. Важливим уявляється і надання фінансування обсягом до 80% кошторисної вартості проекту на умовах інвестиційного договору, з отриманням виробником відповідної частки майнових авторських прав на фільм, або до 30% у вигляді безповоротної цільової субсидії без передачі Держкіно будь-яких авторських прав.

Було також зазначено необхідність включення до складу суб’єктів надання фінансової підтримки кінотеатрів місткістю не більше двох залів, або таких, що знаходяться у містах з населенням до 500 тисяч осіб. Ще пропозиції Спілки – компенсація 5% валових зборів, отриманих від прокату національних фільмів, введення автоматичної фінансової підтримки суб’єктів кінематографії в рамках сум, раніше сплачених ними до Фонду підтримки кінематографії по втілених ними проектах, і виключення етапу розповсюдження фільму з періоду виробництва фільму.

У своєму виступі дистриб’ютор, член НСКУ Юрій Ріпенко висловив здивування з приводу того, що в законопроекті – окрім декларацій – не передбачено жодних інструментів задля розвитку та підтримки кінопрокату. Він вніс конкретні пропозиції, прийняті секретаріатом.

В обговоренні взяли участь секретарі правління Дмитро Томшпольський, Володимир Тихий, Роман Ширман, кінорежисер, голова приймальної комісії НСКУ, генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка Олесь Янчук, які загалом підтримали ідею прийняття законопроекту та висловили ряд міркувань стосовно філософії та застосування майбутнього закону.

У заключному коментарі П. Іллєнко погодився з більшістю зауважень та пропозицій, окрім тієї, що передбачає перевагу представників громадськості у Раді з державної підтримки кінематографії. Представництво, вважає він, має бути усе ж паритетним.

С. Тримбач зазначив необхідність прийняття обговорюваного законопроекту та запропонував продовжити роботу щодо вироблення пропозицій Спілки до 30 липня.

Секретаріат ухвалив в цілому підтримати законопроект «Про державну підтримку кінематографії в Україні» і створив робочу групу для завершення роботи щодо доповнень та поправок. Заключний документ буде надано Держкіно України не пізніше 31 липня.

Ще одним питанням, винесеним на обговорення, були Пропозиції НСКУ до святкування 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука. З інформацією виступила голова Чернівецького осередку НСКУ Людмила Калінкауцька.

С. Тримбач поінформував про те, що Спілка звернулася до Міністерства культури України з пропозицією відзначити на державному рівні 75-літній ювілей Івана Миколайчика у 2016 році. У листі-відповіді за підписом голови Держкіно П. Іллєнка висловлено підтримку ініціативи та запропоновано подати пропозиції щодо ювілейних заходів. Буде готуватися відповідна постанова Кабінету Міністрів України.

Л. Калінкауцька розповіла про проведення цьогорічного свята Іванова Переберія, яке включало в себе широкий спектр заходів, передусім зустрічі з глядачами, земляками І. Миколайчука. Було окреслено контури ювілейних свят 2016 року – в Києві та Чернівцях. Зокрема, передбачається включення імен Юрія Іллєнка та Богдана Ступки, чиї ювілеї будуть відзначатися так само 2016 року.

С. Тримбач поінформував про роботу Оргкомітету по відзначенню 50-ї річниці фільму «Тіні забутих предків», до якого входить і голова НСКУ. Є відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України. Передбачається святкування в Івано-Франківській області, в місцях, де знімалася стрічка, у Києві – в кінотеатрі «Україна», де і відбулася прем’єра картини 4 вересня 1965 року, на Національній кіностудії імені О. Довженка – 11 вересня. Крім того, планується виставка, присвячена фільму і його творцям, – у Національному художньому музеї України, реставрація фільмових матеріалів з наступним показом картини на телебаченні та у кінотеатрах 4 вересня. Все це має відношення і до І. Миколайчука.

Ще одна тема – ініціювання віце-прем’єр-міністром, міністром культури В’ячеславом Кириленком спорудження в Києві пам’ятника І. Миколайчукові. Дебатується місце спорудження такого пам’ятника. Крім того, йдеться про присвоєння Миколайчукового імені одній з вулиць Києва.

В обговоренні взяли участь Д. Томашпольський, В. Тихий, Р. Ширман, Л. Чащина, О. Парфенюк, О. Янчук, П. Іллєнко. Зокрема, обговорено питання щодо місця встановлення пам’ятника та перейменування вулиці у Києві. Можливі місця – на вулиці Серафимовича (з відповідним перейменування вулиці, на якій жив митець), біля Національної кіностудії імені О. Довженка, біля Будинку кіно.

Було вирішено також ініціювати відзначення на державному рівні 75-річного ювілею Богдана Ступки і 80-річчя Юрія Іллєнка.

Секретаріат Правління НСКУ обговорив підсумки Одеського міжнародного кінофестивалю.

Олександр Шпилюк проінформував про успішне, за його оцінками, проведення Шостого Одеського МКФ. Зокрема, про успіх свідчить велика увага глядацької аудиторії до переглядів фестивальної програми, авторитетні гості, проведення національного та міжнародного конкурсу, літньої кіношколи (біля 500 осіб), професійної секції, де було презентовано чималу кількість нових проектів українських фільмів.

С. Тримбач так само дав високу оцінку фестивалю. Крім того, він поінформував про дві зустрічі голови Одеського відділення НСКУ Ярослава Лупія з головою Держкіно П. Іллєнком (за участі голови НСКУ). Було обговорено широкий спектр питань, зокрема конфлікт керівництва Одеської кіностудії з Одеським відділенням НСКУ, а також участь кінематографістів Одеси в конкурсах проектів, які проводить Держкіно. Висловлено побажання щодо створення в Одесі продюсерського центру (за ініціативи Відділення) з метою якіснішої підготовки фільмових проектів.

Секретаріат в цілому схвалив підсумки Одеського міжнародного кінофестивалю. Зокрема, відзначено помітну роль фестивалю у стимулюванні, підтримці українського кіномистецтва та вітчизняної кіноіндустрії.

Також на засіданні було розглянуто ряд інших питань, що стосуються життєдіяльності Спілки.

Власна інформація НСКУ