f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Для спілчан НСКУ. Відкриття виставки «Чорнобиль. Це наша земля – ми тут живемо»

25.04.2024

Сергій Марченко

НСКУ, режисер, журналіст, викладач

ЗАПРОШУЄМО: 25 квітня 2024 року об 11.00 год. в Національному музеї «Чорнобиль» (м. Київ, пров. Хорива, 1, Метро «Контактова площа» ) відбудеться відкриття виставки «Чорнобиль. Це наша земля – ми тут живемо».

Вперше ця Виставка була показана в Нью Йорку. в Українському музеї у 2006 році

Виставка «Чорнобиль. Це наша земля – ми тут живемо» створена українським кінорежисером Сергієм Марченком та американським істориком Мироном Стаховим. Це масштабний арт-проєкт кількох етнографічних експедицій 2004-2005 рр., присвячений культурі та традиціям українського Полісся. Полісся – один з найархаїчніших регіонів. Йому вдалося донести самобутню культуру до ХХ ст. Після аварії на ЧАЕС евакуація населення із зони відчуження означала практично загибель традиційної культури. Було зруйновано ланцюг її передачі від покоління до покоління. На початку 1990-х – у 2000-х рр., розпочався «культурний порятунок» регіону. Сотні українських науковців брали участь у щорічних експедиціях для дослідження духовної й матеріальної культури краю.

Фотовиставка «Чорнобиль. Це наша земля – ми тут живемо» була створена до 20-річчя трагедії. Нинішня виставка – це зріз часу, унікальна можливість відчути живу повноту поліського життя, емоції та побут мешканців через двадцять років після аварії. За словами Мирона Стахіва: «На наших фото люди посміхаються, вони живуть. Світлини з Чорнобильської зони прийнято показувати в чорно-білій гамі, а наші фото кольорові».

Виставку супроводжують тринадцять одно-двохвилинних фільмів з циклу «Поліські образки», музику до яких написав композитор Володимир Губа. Ці кінообразки було змонтовано як мультимедійний додаток до виставки.