f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз ювілейного творчого вечора кінорежисера ОЛЕГА БІЙМИ "В И Б Р А Н Е"

20.04.2024

19 квітня п.р. у Синій залі Будинку кіно вкотре перед багато чисельною публікою постав ювіляр не так за віком, як за кількістю зробленого кінематографічного та телевізійного продукту. Олег Бійма володіє режисерською тактикою і стратегією, і до свого ювілею простував прокладеною ним же шляхом, надавши кінопублиці і колегам можливість зустрітись кілька разів на протязі 2024 року з його екранними творами.

Поєднавши концертні номери, уривки з телетеатральних постановок, кінофільмів у формат «ВИБРАНОГО» режисер Олег Бійма підкреслив важливість державної телекомпанії УКРТЕЛЕФІЛЬМ, конкретно зорієнтованої на забезпечення українського телебачення творами національного екранного мистецтва на індустріальній основі.

До ювілейного вечора ювіляр обрав формат «ВИБРАНОГО», і націлив його на прекрасну когорту творчих людей, який він вивів на величезний простір українського та міжнародного телеекрану. Серед драматичних творів перед глядачами виникли класики української літератури. Це Леся Українка, Іван Франко, Володимир Винниченко та інші.

Творча вдача режисера - постановника сміливо входила в їх твори, і на екрані з’являлись не лише персонажі, а й історіографія українського театру. Олег Бійма зберіг красу акторської гри у телепостановках, і на своєму ювілейному вечорі магічно експонував галерею драматургічних образів і виконавців, переважно акторів «Театру Франка». Перед сучасною аудиторією чарівно виникли Богдан Ступка, Анатолій Хостикоєв, Олексій Богданович, Наталія Сумська. До своїх постановок режисер запрошував акторів, які були по-справжньому натхненними українською культурою: Ольга Сумська, Раїса Недашківська, Євген Паперний, Віра Мельник та багато інших.

Олег Бійма наче вів їх за руку до популяризації, до упізнавання, до постійної професійної зайнятості. А актори відповідали йому своєю відданістю режисерським трактовкам екранного твору та кожного персонажу. У своїх виступах перед мікрофоном та з екрану на ювілейному вечері бажали йому, не дивлячись на вік, наступних звершень.

Доречи, у першому слові на початку урочистої події кінознавець Сергій Тримбач нагадав про вік голлівудських корифеїв, який сягнув далеко за 80, як і дорікнув сучасним продюсерам в українському фільмовиробництві про некращу практику обмежувати вік режисерів до 50.

Не обминув ювіляр музичні екранні твори за участю видатних українських вокалістів Євгенії Мирошниченко, Анатолія Солов’яненка, Анатолія Мокренка, квартету ЯВІР та інших.

Та все ж центр уваги Олег Бійма переніс у відеофільм «Подорож каштановою алейкою». Це автобіографічний фільм, де режисер оточив себе людьми, з якими він подорожував по життю від шкільної парти 87-ї школи міста Києва до видатних творчих постатей, колег по режисерському цеху Родіона Єфименка та Віктора Василенка.

Свою сучасність Олег Бійма підкреслив прийняттям перейменування вулиці від колишнього імені Максима Горького, надавши їй ім’я видатного українського історика, професора Київського Університету Володимира Антоновича (з 1878 р.). Саме ця вулиця стала проспектом творчості видатного українського режисера Олега Бійми.

Під час відзначення ювілею Олега Бійми відбулось нагородження майстра грамотою Національної спілки кінематографістів України та грамотою Ради ветеранів кіно НСКУ. Нагороджували та звернулись до ювіляра голова НСКУ Сергій Борденюк та заступниця голови Ради ветеранів кіно НСКУ Людмила Шейкіна. 

Олег Бійма - кінорежисер, автор найкращих серіалів 90-х років на українському телеекрані. З ювілеєм!

ВРЯТОВАНІ ДУБЛІ / "ГРА ДОЛІ" - 19 квітня 2024 року український кінорежисер, лауреат Шевченківської премії, заслужений діяч мистецтв України Олег Бійма відзначає 75-річний ювілей. Бесіда кінорежисера Василя Вітра з його кіноколегою Олегом Біймою - про історію, сучасність і майбутнє українського кінематографу. Спогади про фільми Олега Бійми і про кіностудію "Укртелефільм", на якій вони разом працювали у 80-- - 90-х роках. Це - 1-а частина подкасту. Далі буде продовження

https://www.youtube.com/watch?v=BY-nt2gltqg&list=PLwUEltwVQwwpSiRKUIZl8VrlJTJyOSC94&index=2

Прес - служба НКСУ

20.04.2024.