f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Зустріч відомих українських кінематографістів зі шкільною молоддю деокупованих територій Київщини.

08.12.2023

6 грудня 2023 року до Синьої зали Будинку кіно НСКУ, на запрошення студії ВІАТЕЛ та ГО «СУЧАСНЕ УКРАЇНСЬКЕ КІНО», завітала велика група школярів з Бучанського району Київщини.

На засадах благодійності дві широко відомі кінематографічні організації забезпечили приїзд до столиці школярів з деокупрваних територій. У кафе Будинку кіно їх привітали чаєм з печивом, а на пам'ять про творчу зустріч, подарували білі торбинки з символічними закликами «Кохання змінює світ».

Обраний для показу фільм студії ВІАТЕЛ про життя Тараса Григоровича Шевченка із серіалу «Гра долі», розрахований не на хрестоматійний переказ подій з біографії Кобзаря, а на маловідомі ліричні сторінки життя митця і, перш за все, його молоді роки.

Після перегляду перед школярами із вступним словом виступили кінематографісти, які створили фільм: авторка і ведуча Наталка Сопіт, режисер Василь Вітер, продюсерка Галина Криворчук та літературознавця Галина Карпінчук.

Об’єм та новизна інформації дещо приголомшила старшокласників, і довелось Василю Вітеру призупинити потік фактології на користь виваженого розбору побаченого для більш повного розуміння поглядів, вчинків та життя в цілому таких видатних постатей (історичних та біблійних), як Тарас Шевченко та Ісус Христос.

З’явились перші питання та думки вголос від молоді. Поступово ватра питань та відповідей розпалювалась і перейшла у фазу виступів від школярів і школярок, які виявили наявність вже сприйнятого фальсифікату від так званих «першовідкривачів». Довелось авторам фільму розкладати все по місцях, щоб донести до кожного присутнього правдиву історію життя та творчості нашого національного провідця.

Наприкінці атмосфера спілкування наповнилась дружністю та вдячністю шкільної спільноти, і відчувалось, що діти запам’ятають і фільм і відверту, а значить дійсно корисну, спільну розмову.

Прес-служба НСКУ