f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Творчий вечір кінорежисера ОЛЕГА БІЙМИ

03.12.2023

Валерія Іваненко

НСКУ, продюсер

голова комісії НСКУ з інформаційної політики

Олег Іванович Бійма. Хто з поціновувачів українського кіно не знає цього імені? Режисер. Сценарист. Лауреат Шевченківської премії. Заслужений діяч мистецтв України.

Біографія Олега Івановича так тісно пов’язана з кіно, що уявити собі український кінематограф без Бійми – неможливо.

Його поважають. Його люблять. Його роботи стали примірником для молодих кінематографістів. І не тільки тому, що вони талановито зроблені, а тому, що в них є душа. І це душа майстра - добра, чуйна, відкрита, вдячна…

В останній день осені і в перший день зими 2023 року в затишному Синьому залі Будинку кіно пройшов творчій вечір Олега Івановича Бійми. На екрані сяяв калейдоскоп з фрагментів кінострічок: «Блакитна троянда», «Острів любові», «Гріх», «Пристрасть», «Провінціалки»… Емоції перехоплювали подих, коли на екрані з’являлись ще зовсім молоді наші кінозірки Богдан Ступка, Анатолій Хостікоев, Ольга Сумська… І кожен фільм, фрагмент якого було представлено, захотілося передивитися ще раз…

Потім настав час документальних спогадів.

Час не можна зупинити або повернути назад, але йдучи, він залишається. Залишається у людській пам'яті. З пам'яті починається Вірність.

З 1997 року Олег Іванович працює над циклом документальних кінострічок під назвою «Немеркнучі зірки» і тому я б назвала два чудових вечори з Біймою «Вечорами вірної пам’яті».

На екрані один за одним з’являлись обличчя тих, хто був, є і залишиться в історії нашої країни справжньою творчою елітою. Завдяки таланту режисера проступали із за завіси часу живі, яскраві їх образи…

Документальний фільм про відомого українського письменника та драматурга Ярослава Стельмаха я б радила подивитись кожному, хто хоче знати більше про українську культурну спадщину залишену нам тими, хто присвятив своє життя творчості і залишився в історії України, як взірець вірності професії та любові до життя та людей. Таке ж відчуття залишили в душі стрічки «Георгій Майборода. Життя після життя», «Немеркнучі зірки. Платон Майборода».

Щирі, теплі виступи колег - членів кіноспілки: Раїси Недашковської, Лариси Кадочникової, Сергія Тримбача, Володимира Гронського, Сергія Борденюка, Олексія Богдановича стали ще однією чудовою складовою двох вечорів останнього дня осені і першого дня зими 2023 року.

Прес-служба НСКУ