f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

"А НА ОЧАХ БЛИЩИТЬ СЛЬОЗА..."

09.10.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Ніни більше не буде, Ніни Матвієнко. Тільки це констатація для історичного протоколу, десь так. Бо її голос є самою українською історією, самим українським Космосом. У ньому смертельна туга втрат, у ньому крик і біль жіінок, матерів і дочок, дружин, чиї чоловіки й діти гинули від чужинецьких навал, котрі ніяк не закінчувались.

Але ж не тільки крик від дикого, божевільного болю. У Ніни завжди є політ мелодійний, є акустична точка, в якій моя душа слухацька зависає над тим болем, - аби побачити і почути Український Всесвіт. Такий голосистий, такий дивовижно упорядкований і гармонізований. Райський спів, янгольський - безпомилково знаходить точку катарсису, очищення піднебесного...

Мої мама і бабуся обожнювали спів Ніни. Коли від радіоприймачика линув голос Матвієнко, мамині очі погрозливо спалахували - що означало: аніруш! Жоден шерех не мав права на існування в озоні Ніниної пісні, жоден звук! Я застигав у немислимих позах, іноді майже польотно-повітряних. Одного разу оповів Ніні про особливості маминого сприйняття її пісень і свої польоти в її мелодійному космосі - вона засміялась своїм неповторним тембральним сміхом.

В середині 1970-х, за щербатої чорносотенної маланчуківщини, пісні Матвієнко перестали звучати по радіо. Бабуся ніяк не могла дочекатись, коли вже її голос визволять з клітки... Не дочекалась. Може, тепер?

У піснях Ніни всі барви життя, весь спектр радощів і прикрощів людських. Голос, що пригортає тебе до кожної хвильки буття, наповнює вдячністю за доровану можливість бути тут, бути завжди.

Востаннє бачив Ніну на початку лютого, цьогоріч, на похороні Марічки Миколайчук. Я говорив після неї - про безсмертну душу Маріччину, про "Золоті ключі" трьох сердець (Ніна, Марічка, Валентина Ковальська), які прочиняють і очищають душі. У фільмі "Пропала грамота", зокрема. Та й в інших. Потому вона підійшла, сказала добрі слова: давно ж не бачились...

Іван Миколайчук колись поєднав ті голоси своїм магічним ключем. Ніна розповідала, що коли Іван був уже смертельно хворий, вони з Ковальською прийшли його одвідати. Марічка кудись відлучилась, ніхто не відкривав. Потому за дверима обізвався Миколайчук, сказав, що не відімкне, бо страшний од хвороби, краще не бачити. "Ви заспівайте",- попросив. І вони заспівали... Й коли скінчилась пісня, вони почули, у тиші тій, як Іван плаче...

Так я запам'ятав ту оповідку Нінину. Тепер Іван зможе своїм ключем золотим відкрити двері. А там уже й Марічка... Ніна увійде, почнеться процес нового узнавання...

Ніно, ніхто з нас, хто Вас обожнював і обожнює, не хоче прощатися з Вами. Ви, голос Ваш, душа Ваша з Україною і українцями назавжди!

Найщиріші співчуття родині, Валентині Ковальській, всім українцям.

Прощання з Ніною Матвієнко відбудеться 11 жовтня, в середу, об 11.00, у Філармонії. А 10 жовтня у Ніни - день народження. Скільки разів буде нвроджуватись - знов і знов - її душа щоразу, коли оживатиме її голос?!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach