f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

МАЛАНКА ВІД ПАМФІРА. ТАНЕЦЬ ЖИТТЯ І СМЕРТІ…

27.01.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

26 січня в Українському Домі відкрилася виставка "Памфірова Маланка. Танець смерті та життя", яка об'єднала кіно та народні традиції. Все обертається навколо фільму "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, прем'єра якого відбулася на Каннському кінофестивалі. В український прокат картина вийде 23 березня, в день, коли режисерові фільму виповниться 40 років… Що ж, саме в сорок Сергій Параджанов зняв «Тіні забутих предків».

Дуже рекомендую! І виставку і фільм. Стрічка отримала нагороди у п’яти з десяти номінацій Національної премії критиків «Кіноколо» - «Найкращий повнометражний ігровий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий актор» (Олександр Яцентюк; справді блискуча акторська робота!), «Відкриття року» та «Найкращий сценарій». Себто за версією критиків це абсолютний чемпіон мистецької якості минулого року… Тут поєднано традиції українського міфопоетичного кіно й водночас гангстерського фільму. Давно ми не бачили вітчизняної картини із справжнім, потужним героєм, який б’ється проти мафіозних бандитів…

На виставці (її куратором є Олексій Ананов) можна побачити фрагменти стрічки, в тому числі й ті, які не увійшли до заключного монтажу.

Чому йдеться про традиції міфопоетичного кіно? Тому, що перед нами матеріал одного із найяскравіших обрядових дійств, карнавального свята Маланки. Відтак на виставці презентовано більше 40 костюмів, реквізит та понад 100 обрядових масок, які використано у фільмі. Частину із них вишукано по сільських ярмарках та приватних скринях, частину створено спеціально для фільму "Памфір".

Маланка – новорічний обряд з рядженими. Памфірова Маланка – це ніч-ініціація, коли герой стає на прю з рокованістю, коли стає на захист власної честі і своєї родини. Танець зі смертю, танець із фатумом - те, що від античних часів визначало великі магістральні сюжети… Дмитро Сухолиткий-Собчук: «Студентом я побачив Маланку в селі Красна – дикий, нестримний обряд. Це ніби транс, у який люди входять за своєю волею, елемент єднання із чимось пра-прадавнім, із якоюсь силою, яку вони не можуть пояснити. Я відчув, що маю це зняти. У фільмі "Памфір" були повна свобода і сміливість. Я не боявся інтерпретувати, змінювати..."

Виставка триватиме в Українському Домі до 19 лютого.

На фото: фрагменти виставки; режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук в ролі екскурсовода; поет і видавець, а ще великий знавець тонкощів обряду Маланки Іван Малкович.