f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Січневі спогади. Згадуємо видатного українського кінорежисера Бориса Івченка

30.01.2022

80 років тому, 29 січня народився Борис Вікторович Івченко (1941, Запоріжжя — 1990, Київ) — український кінорежисер і актор. Син українського кінорежисера Віктора Івченка.

Стелла Кломінська

кінознавиця, редактор, історик кіно

https://www.facebook.com/klominska

З коментарів:

Володимир Приходько, (Київ)

Борису не надто щастило в житті - як режисерові йому не давали самостійних робіт, він постійно завершував фільми своїх близьких. Після "Аннички" і "Олесі" йому доручили зняти фільм "Пропала грамота", який не дозволили знімати Миколайчуку.

Фільм АННИЧКА

https://www.youtube.com/watch?v=MfVxSwW9c-w

Фільм ОЛЕСЯ

https://www.youtube.com/watch?v=ebyn3Ci51dM

Фільм ПРОПАЛА ГРАМОТА

https://www.youtube.com/watch?v=9R3O5wtVdtQ

Потім, після смерті Віктора Іларіоновича, Борис дознімали фільм "Коли людина посміхнулася", після загибелі Бикова - фільм "Зоряне відрядження" (у Бикова - "Прибулець"). У 1990 році знімає фільм "Небилиці про Івана", який задумував зняти Іван Миколайчук.

В особистому житті у Бориса Вікторовича теж не все складалося. На одній з творчих зустрічей режисер познайомився з Галиною Польських. У них, за словами Галини Олександрівни, зав'язався роман, вони довгий час зустрічалися, але для нього не було роботи в Москві, а у неї не було перспектив в Києві. Але до самої смерті Бориса вони підтримували теплі стосунки.

Народився 29 січня 1941 року в Запоріжжі.

У 1966 році закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

Фільмографія

Далі:

Помер 28 червня 1990 року. Похований на Байковому кладовищі