f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Ретроспектива фільмів «Невідомий Зануссі»

22.01.2015

Польський Інститут у Києві, Національна спілка кінематографістів України і Київкінофільм представляють ретроспективу маловідомих фільмів польського класика Кшиштофа Зануссі, що відбудеться з 12 по 17 лютого у Києві у Кінотеатрі ім. Чапаєва та Будинку кіно.

У програмі будуть представлені стрічки Кшиштофа Зануссі «Смерть провінціала», «Імператив», «Візит у відповідь» і «Чуже тіло», що відображають різні етапи його творчості.

Режисер особисто представить свою нову роботу «Чуже тіло» (2014), а також проведе майстер-клас «Режисура вчора, сьогодні, завтра».

 

Розклад заходів ретроспективи «Невідомий Зануссі»

12 лютого о 18.30Кінотеатр ім. Чапаєва (вул. Велика Житомирська, 40)

«Смерть провінціала» (к/м), «Імператив»


13 лютого о 18.30 / Кінотеатр ім. Чапаєва (вул. Велика Житомирська, 40)

«Візит у відповідь»


14 лютого о 18.00 / Кінотеатр ім. Чапаєва (вул. Велика Житомирська, 40)

«Чуже тіло». Фільм представляє режисер Кшиштоф Зануссі


15 лютого о 17.00 / Червоний зал Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6)

Майстер-клас Кшиштофа Зануссі «Режисура вчора, сьогодні, завтра».
По закінченні – показ фільму «Імператив»

Вхід за квитками. Квитки на майстер-клас можна придбати тут 


16 лютого о 18.30 / Синій зал Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6)

«Смерть провінціала» (к/м), «Імператив»

Вхід за членськими квитками НСКУ або програмою Польського інституту у Києві 


 17 лютого о 18.30 / Синій зал Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6)

«Візит у відповідь»

Вхід за членськими квитками НСКУ або програмою Польського інституту у Києві

 

Про фільми

Смерть провінціала

Польща / PWSF / 1968 / Драма / Чорно-білий / 28 хв.

У ролях: Владислав Ярема, Єжи Йогалла

У віддалений монастир прибуває молодий мистецтвознавець, що взявся за реставраційні роботи. Тут він зустрічає старого ченця-провінціала та стає свідком його смерті.

Дипломна телевізійна короткометражна робота Кшиштофа Зануссі здобула «Срібного Лева» на МКФ у Венеції (1967), «Золотий дукат» на МКФ у Мангеймі та «Золотий лабарум» на МКФ у Вальядоліді (1968).

 

Імператив

Франція / RFN / 1982 / Психологічна драма / Чорно-білий + кольоровий / 96 хв.

У ролях: Роберт Пауелл, Бріджит Фоссі, Ян Бічицький, Євген Прівєзєнцев, Зігфріт Штайнер, Матіас Хабіч, Крістоф Айхорн, Леслі Керон

Августин, професор математики середнього віку, попри життєвий успіх поступово впадає у депресію, що межує з божевіллям. Він відчуває, що у його прекрасно організованому житті не вистачає правди. Стрічка фіксує його пошуки істини і внутрішню боротьбу.

Спеціальна нагорода Журі на МКФ у Венеції

 

Візит у відповідь

Польща / TOR / 2009 / Драма / Кольоровий / 95 хв.

У ролях: Тадеуш Брадецький, Піотр Гарліцький, Ян Юревіч, Майя Коморовска, Ян Кречмар, Марек Куделко, Марек Літевка, Юліуш Махульський, Ян Новіцький, Даніель Ольбрихський, Збігнев Запасєвіч, Вітольд Пиркош

Стрічка розповідає про подальшу долю героїв фільмів Кшиштофа Зануссі «Сімейне життя» (1971), «Захисні кольори» (1976) і «Константа» (1980). Її зроблено у вигляді інтерв’ю, які бере невдалий самовбивця із «Серця на долоні» (2008), що за порадою лікаря намагається зрозуміти, чи людське життя може бути вдалим. Сцени сучасності перериваються фрагментами старих фільмів. Після прожитих років ті самі актори з’являються перед камерою і відповідають на питання юнака.

 

Чуже тіло

Польща, Росія, Італія / 2014 / Драма / Кольоровий / 100 хв.

У ролях: Агнєшка Горховська, Ева Краснодембська, Рікардо Леонеллі, Тадеуш Брадецький, Агата Бузек, Вероніка Росаті, ЧулпанХаматова

Анджело і Кася познайомилися в Італії в молитовній групі, де їх поєднали любов і віра в Бога. Втім, їхній зв’язок перериває повернення дівчини до Польщі та її рішення піти в монастир. Анджело приїжджає до Варшави, щоб спробувати змінити думку Касі. Тут він влаштовується на роботу у міжнародну корпорацію, де стає жертвою знущань керівництва, які випробовують його віру. мене часто запитували, де можна пограти в перевірені ігрвие автомати і я знайшов гідне Українське онлайн казино на реальні гроші з виводом на карту. Бездепозітний бонус і постійні акції

 

Довідково

Кшиштоф Зануссі – один із найвідоміших польських режисерів театру, телебачення і кіно, сценарист, викладач, суспільний діяч. Його ім’я широко відоме далеко з межами Польщі. Режисер неодноразово був запрошений до України як гість МКФ «Молодість». Він активно підтримує талановиту молодь. На стажування до К. Зануссі виїжджали молоді українські кінематографісти Тарас Томенко і Тарас Ткаченко.

Народився 17 червня 1939 року у Варшаві

1955–1959 – студент фізичного факультету Варшавського університету.

1959–1962 – студент філософського факультету Ягеллонського університету у Кракові

1966 – закінчив режисерський факультет Лодзинської кіношколи.

1971–1981 – віце-президент Спілки кінематографістів Польщі

З 1980 року – директор і художній керівник Кіностудії «ТОR»

Доктор honoris causa Московського інституту кінематографії ВДІК (1998), Європейського університету у Мінську (2001), Національного університету кіно і театрального мистецтва у Бухаресті (2001), Нового болгарського університету (2002), Санкт-Петербурзького державного університету телебачення і кіно (2004) та Католицького університету Валенсії (2004).

Першою повнометражною кінострічкою Кшиштофа Зануссі стала картина «Структура кристалу» (1969) – один із найзначніших фільмів у творчості режисера.

На думку критиків, найважливіший період його творчості припав на 1970-ті роки. У цей час Кшиштоф Зануссі створив фільми – «Сімейне життя» (1970), «Ілюмінація» (1972, «Золотий леопард» на МКФ Локарно), «Квартальний звіт» (1974), «Захисні кольори» (1976), «Константа» (1980, Приз журі на Канському МКФ), «Контракт» (1980).

 1984 року драма Кшиштофа Зануссі «Рік спокійного сонця» здобула «Золотого лева» на МКФ у Венеції.