f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Відбулася акція до 41-го дня народження Олега Сенцова

17.07.2017

13 липня 2017 року до дня народження ув’язненого кінематографіста Олега Сенцова активісти, колеги та небайдужі люди зібралися на оглядовому майданчику в Маріїнському парку біля режисерського крісла, щоб зачитати привітання Олегу Сенцову, пригостити охочих іменним тортом і підписати листівки на підтримку режисера.

Подаємо репортаж видання «ВідеоТеКа» про акцію.

«Подібні акції сьогодні пройдуть у багатьох українських містах. Вони не дають забути про Сенцова, показують, що його долею опікуються, є багато людей, яким не байдуже. Не дивлячись на те, що вже йде третій рік (з моменту арешту Сенцова), на акції підтримки приходять люди, журналісти. Тому робити будь-що з таким політв’язнем тюремники не зможуть, до нього ставляться з обережністю», – пояснює важливість акцій підтримки Катерина Бабич, активістка Комітету Солідарності.

Режисер Дмитро Томашпольський відзначив важливість висвітлення подій, пов’язаних з приверненням уваги до ув’язнення Олега Сенцова. «Я спостерігаю за увагою з боку ЗМІ ще з найпершої акції на підтримку Олега Сенцова. Тоді, у 2014 році, прийшло близько семи людей та 27 чи 37 засобів масової інформації… Зараз акції підтримки відбуваються вже по всьому світу», – сказав режисер.

Нагадаємо, Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Олександр Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Олега Сенцова і Олександра Кольченка до списку політв’язнів.

«ВідеоТеКа», 13 липня 2017 року