f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Прес-конференція, присвячена українській ретроспективі «Межі свободи...» 7-го Одеського МКФ

10.09.2016

18 липня 2016 року, в рамках 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю, відбулася прес-конференція учасників та організаторів української ретроспективи «Межі свободи: незалежність по обидва боки екрану», присвяченої 25-річчю незалежності України.

Серед учасників: кінознавці, співкуратори ретроспективи та спеціалісти Науково-програмного відділу Національного центру Олександра Довженка Олександр Телюк, Анна Онуфрієнко і Станіслав Мензелевський, а також Олександр Ігнатуша – режисер та автор фільму «Цвітіння Кульбаби» (1992), яким напередодні відкрилася програма.

До програми ретроспективи увійшли п’ять рідкісних та, найчастіше, забутих українських фільмів ранніх 1990-х, які відображають цей період не з офіційної позиції, а показують життя пересічних українців:

  • «Розпад» (1990) Михайла Бєлікова – перший художній фільм про аварію на Чорнобильській АЕС,
  • драма «Цвітіння кульбаби» (1992) Олександра Ігнатуші,
  • абсурдистська комедія Кіри Муратової «Чутливий міліціонер» (1992),
  • соціальна драма «Шамара» (1994) Наталі Андрєйченко та
  • іронічна комедія Вадима Кастеллі «Вперед, за скарбами гетьмана!» (1993). 

«Ми вирішили показати, якою була свобода після власне проголошення незалежності. Показати, що вона була різною, і відбувалася не лише в стінах Верховної Ради, а й на побутовому рівні, з чуттєвістю людей, в соціумі, в житті і в мистецтві. Крім того, це дуже цікавий період в культурі та історії українського кіно: коли репресивні механізми, такі як цензура, трохи послабилися, а гроші на кіно ще виділялися – люди могли знімати дивні абсурдистські експериментальні фільми», – розповів під час фестивальної прес-конференції один із кураторів програми, начальник науково-програмного відділу Центру Довженка Станіслав Мензелевський.

Варто зазначити, що, оскільки фільми – рідкісні, а деякі з них виявилися забутими, всі покази відбувалися з плівки.

За інформацією Центру Довженка