f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Як Акім Галімов «переписує історію»: про зйомки документального фільму «Україна. Повернення своєї історії»

03.08.2016

Подаємо відеорепортаж «ВідеоТеКи» про історичний документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» виробництва «1+1», зйомки якого тривають на ВДНГ у Києві та який вийде в ефір на День Незалежності України.

«Наша історія починається з того, що ми намагаємось допомогти нашій героїні встановити, куди подівся її дід, котрий був українським етнографом, розстріляним у 1938 році. Ми намагаємось допомогти їй розкопати цю справу і знаходимо купу історій українських істориків, розстріляних у кінці тридцятих років. Ми спробували зрозуміти, за що ж їх розстріляли. Коли ми починаємо підіймати ці факти, то ми виходимо на колосальну фальсифікацію та крадіжку нашої історії», – розповідає автор документального фільму Акім Галімов.

Творці стрічки розслідують зникнення кісток князя Ярослава Мудрого із саркофагу в Софії Київській, знаходять засекречені документи таємних комісій з переписування багатьох історичних подій, розкривають таємницю поховання Данила Галицького та відтворюють його істинну історичну роль, а також за допомогою комп’ютерної реконструкції встановлюють, як насправді виглядав Іван Мазепа, та доводять, що на більшості портретів відомого гетьмана зображений не він.

Окрім цього, буде визначено справжній вік української мови.

«ВідеоТеКа», 1 серпня 2016 року