f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Сергій Борденюк: «У 1986-му я знімав катастрофу на ЧАЕС»

28.12.2015

6 грудня 2015 року розпочалися зйомки 4-серійного фільму «Чорна Квітка» виробництва каналу «Україна». В центрі сюжету – життя молодих людей, котрі трагічно змінює катастрофа на Чорнобильській АЕС.

«ВідеоТеКа» завітала на знімальний майданчик під час запису однієї з найдраматичніших сцен у київській лікарні. Режисер, оператор, виконавиця головної ролі та продюсер фільму розповіли виданню про те, з якими складнощами зіштовхнулась команда серіалу, де в Києві можна відтворити трагічні події 1986 року та як розказана у стрічці історія пов’язана з минулим її оператора Сергія Борденюка.

Події фільму перенесуть глядача до Чорнобиля 1986 року. Випускниця педінституту Лєра за розподілом їде до міста Прип’ять – одного з найбільш затишних і забезпечених міст СРСР – аби стати викладачкою молодших класів. Саме там вона зустрічає кохання всього життя – фізика-ядерника Вітаса, з яким вона мріє створити велику родину.

Режисером-постановником серіалу став Роман Барабаш, відомий своєю роботою над стрічками «Погана сусідка», «Золота наречена», «Шеф поліції». Автор сценарію – Микола Сніцар. Зйомки проходитимуть у Києві та Київській області, до них залучені українські та європейські актори – Іванна Сахно, Вікторія Малекторович, Ріхард Леперс. Прем’єра запланована на весну.

За словами Романа Барабаша, незважаючи на кропітке та відповідальне ставлення до історичних подій, серіал не відтворюватиме трагедію в документальних деталях. «Ми знімаємо драматичну історію, й події, що відбулися на Чорнобильській АЕС, є фоном до перепитій у нас у кадрі, що відбуваються з нашими персонажами», – пояснює режисер.

Як розповів нам оператор стрічки Сергій Борденюк, під час трагедії в Чорнобилі він служив в армії та в складі напівсекретної знімальної групи одним з перших фільмував наслідки катастрофи та її ліквідацію. «У людей були зосереджені обличчя, ніхто особливого зовнішнього героїзму не виявляв. Люди просто чітко робили свою роботу», – згадує Сергій про події 1986-го. Він зізнається, що нині, працюючи над «Чорною Квіткою», мимоволі аналізує кожний кадр на відповідність реальності, котру йому довелося пережити. При цьому оператор розуміє, що бере участь у зйомках ігрового фільму, адже відтворення історичних подій могло б здатися глядачеві не надто цікавим.

«ВідеоТеКа», 25 грудня 2015 року