f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Д/ф "Бути сама собі ціллю. Ольга Кобилянська"

27.11.2021

UA:Перший 

Авторка "Землі", "Царівни", "Людини" була людиною з європейським мисленням. Її хвилювало питання емансипації — вважала його віянням часу, коли не лише проблеми особистого життя змушували жінку підняти голову і подивитися на світ по-іншому.


Кобилянська одна з перших в українській літературі звернулася до відображення жінок-інтелігенток, які прагнуть вирватися з міщанського середовища. І при всьому тому вона залишалася справжньою жінкою. Цікавилася новинками моди, мала вишуканий смак і до глибокої старості зберегла струнку постать.

Ольгу Кобилянську вважали своєю українські феміністки, адже слова з її доповіді стали для них гаслом -- "бути сама собі ціллю". Та чи змогла письменниця зрозуміти, що їй насправді було потрібно для щастя?

https://www.youtube.com/watch?v=9ayMzXGDdbs

Будинок Ольги Кобилянської

Будинок, у якому жила родина Кобилянської у Чернівцях, належав старшому брату Максиміліану (1858-1922). Макс – екзот у цій спольщеній німецькій родині: він був махровим москвофілом. Мало того, під час Першої світової війни російська влада тричі призначила його бургомістром, бо тричі окуповувала Чернівці. Після повернення австрійців, він утік до Одеси.

https://uahistory.com/topics/famous_people/9683?fbclid=IwAR2q5nfJyLmPcTuxAf94HSUhAwKGMFJ39Pi3eh9pBV60vsWKo-k9bVRsBWU