f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

У Франції видано збірку «Сергій Параджанов: кінематографіст, порушник спокою та мученик»

28.06.2017

У Франції за упорядкування кінознавця Жана-Макса Межана наприкінці 2016 року було видано збірку «Сергій Параджанов: кінематографіст, порушник спокою та мученик» («Sergueï Paradjanov, cinéaste, trublion et martyr», Jacques Flament Еditions, 152 с.).

У виданні представлено вісім поглядів на творчість Сергія Параджанова від митців, критиків, кінознавців і продюсерів, а також – низку колажів Сергія Параджанова, наданих єреванським Музеєм Сергія Параджанова.

Авторами статей, які уклали збірку, стали кінознавець Жан-Макс Межан, кінорежисер і актор Серж Аведікян (співавтор – спільно із Оленою Фетісовою – біографічної драми «Параджанов»), кінознавець Арцві Бахчинян, художник і режисер Крікор Амель, продюсер Жеральд Морен, поет, письменник і менеджер культури Жиль Прессніцер, спеціаліст з Росії, Кавказу та пострадянських країн, кінознавець Жан Радвані та мистецтвознавець Світлана Саркісян.

Завдяки свідомому поєднанню вельми різних поглядів на творчість Сергія Параджанова у збірнику зроблено спробу окреслити вплив митця на світове кіно та його естетичний та революційний внесок у розвиток затиснутого у традиціях радянського кінематографа. Увагу акцентовано на чотирьох стрічках  – «Тіні забутих предків», «Колір гранату» («Саят Нова»), «Легенда про Сурамську фортецю» та «Ашик-Керіб», в яких Сергій Параджанов постає оповідачем історій, що апелюють до того, що знаходиться глибоко в душах і серцях людей, по суті, входячи у простір архетипів.

Жан-Макс Межан – кінознавець, автор низки монографій, присвячених кінематографу, зокрема, про творчість Федеріко Фелліні, Педро Альмодовара, Вуді Аллена та Еміра Кустуриці, член Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Сергій Васильєв