f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Лариса Брюховецька на день народження «Кіно-Театру»

30.05.2017

Секретар Правління НСКУ, кінознавець, головний редактор журналу «Кіно-Театр» – на день народження «Кіно-Театру», який відзначають 12 травня.

Табличка «Кіно-Театр» на дверях редакції нашого журналу нерідко провокує тих, хто вперше буває в першому корпусі Національного університету «Києво-Могилянська академія», на запитання: «А які фільми у вас показують?»

Відповідаємо: «Ми пишемо про фільми. Але в нашому університеті є й кіноклуб, де фільми показують».

А ще в НаУКМА є вибірковий курс «Історія кіно. Гуманістичні концепції», треба сказати, досить популярний серед студентів різних спеціальностей, адже він дає можливість ознайомитись з найбільшими досягненнями світової кінокласики включно з українськими фільмами. Тож у нашому університеті є кінопростір. А серед випускників є такі, що обрали роботу в кіноустановах та співробітничають з кінофестивалями.

Пригадується 12 травня 1995 року, коли друкарня, яка взялася видрукувати тисячний тираж першого числа «Кіно-Театру» і півтора місяця не могла з цим ділом впоратись, нарешті привезла примірники, і я зі своєю співробітницею Надією Мірошниченко та тодішніми студентами-культурологами Оленою Левченко, Інеттою Гриньок, Наталею Глінкою, Катериною Смаглій нарешті побачили це диво – результат наших спільних зусиль!

Потім так само дружно підготували презентацію журналу, вона також запам’яталась: на ній побували кінематографісти, діячі культури і, що особливо приємно, – Богдан Ступка. 

Як блискавично промайнуло 22 роки! Через редакцію пройшло чимало наших студентів, які були й авторами, і штатними співробітниками. Особливої сили команда набула, коли до неї входили Анна Погрібна, Ольга Велимчаниця, Роксоляна Свято, Марія Тетерюк, Настя Пащенко (Канівець). Інтелектуальне наповнення, професійний рівень, володіння словом – у них є все, що необхідно для такого видання. І є великий потенціал, який, я вірю, ще розкриється згодом.

До нашого дня народження редакція випустила 131-й (за суцільним рахунком) номер «Кіно-Театру» (до речі, він так само молодіжний за авторською присутністю, як і найперший у 1995 році), збірник «Репресовані кінематографісти. Актуальна пам’ять» і книжку Роксоляни Свято та Ольги Ямборко «Далекі зблизька. Улюблені актори зарубіжного кіно».

І насамкінець похвалюсь: маємо поповнення – наші дві співробітниці зовсім недавно стали мамами: Лариса Наумова народила доньку, Анастасія Канівець – сина. Це також подарунок на день народження «Кіно-Театру». Та ще й який! 

Приєднуйтесь до нашого кола – і як читачі, і як автори, і як прихильники двох чудових мистецтв – кіно й театру.

Лариса Брюховецька, «Кіно-Театр», 12 травня 2017 року