f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Вийшов друком сценарій Івана Миколайчука та Еліані Сабате «Острів сліз»

15.04.2017

У березні 2017 року вийшло друком видання журналу «Кіно-Театр», у якому вміщено кіносценарій Івана Миколайчук та Еліані Сабате «Острів сліз», повідомила головний редактор журналу Лариса Брюховецька.

Українка Катерина Ясенчук емігрувала до США 1915 року, а 1983 року звістка про те, що через незнання англійської вона 55 років провела в психіатричній лікарні, з'явилася в повідомленнях інформаційних агентств. Француженка Еліані Сабате вирішила поставити фільм про цю жінку і через посольство розшукала Івана Миколайчука, щоб разом із ним працювати над фільмом. Так з'явився сценарій «Острів сліз».

З нагоди 75-річчя Івана Миколайчука було проведено Всеукраїнський конкурс «Ілюстрації до сценаріїв Івана Миколайчука», за умовами якого передбачався випуск книжки. Київська художниця Єлизавета Попова виконала ілюстрації до «Острова сліз» – непоставленого і фактично забутого сценарію.

Редакція журналу «Кіно-Театр» підготувала книгу, до якої, крім сценарію «Острів сліз», проілюстрованого Єлизаветою Поповою, увійшла розповідь про перебування 1985 року Івана Миколайчука та Еліані Сабате в Луцьку з фотознімками Бориса Ревенка, а також стаття про те, як Іван Миколайчук втілював у своїй творчості тему людини, відірваної від рідної землі.

На обкладинці – портрет кіноактора, режисера і сценариста Івана Миколайчука, виконаний 1971 року художником Іваном Холоменюком. Портрет є в експозиції Чернівецького обласного художнього музею.

Книгу було видано за фінансового сприяння ГО «Асоціація спорту та дозвілля».

За інформацією журналу «Кіно-Театр»