f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

На «Книжковому Арсеналі» презентували книгу «Виходить продюсер» Олександра Роднянського

28.04.2016

23 квітня 2016 року на «Книжковому Арсеналі» презентували книгу «Виходить продюсер» Олександра Роднянського (Київ, Видавництво «Брайт Стар Паблішинг», 2016).

Сергій Тримбач, голова НСКУ

Власне презентувати довелося мені та Юрію Морозову і Володимиру Оселедчику, оскільки сам Роднянський, на якого дуже очікували, застряг десь у Лос-Анджелесі.

Нагадаю, Роднянський нині є найвідомішим і вочевидь найфаховішим кіно- і телепродюсером на пострадянських теренах. Киянин від народження, учень легендарного Фелікса Соболєва і вихованець «Київнаукфільму», кращої у світі (упродовж 1960–80-х) студії наукового кіно, він дебютував як дуже перспективний кінорежисер, потому створив телевізійну «Студію 1+1» (не тільки україномовну, а й україноцентричну) і далі розвивався як кінопродюсер – в Україні, потому в Росії, а нині вже і в Голівудщині, у Сполучених Штатах...

У своїй книзі Роднянський у популярному стилі оповідає про свій досвід продюсування – від Києва до Лос-Анджелеса.

Фрагмент з моєї передмови до книги: «В Україні донині жевріють надії на створення сильної національної кіно- і телеіндустрії. Читання книги Роднянського у цьому сенсі є надзвичайно корисним і продуктивним. Його пафос простий і максимально виразний: поки міжлюдські стосунки будуть важити більше, ніж комерційний потенціал проекту, а гроші добуватимуться за допомогою особистісних зв’язків у державних структурах, доти справа побудови такої індустрії виглядатиме чимось примарним.

І ще – без продюсерського кіно і вільного ринку так само примарними будуть виглядати перспективи країни, нації в цілому».

Сергій Тримбач