f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Вийшов друком посібник «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін»

07.04.2016

Вийшов друком посібник для вчителів «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін» (за ред. В. Іванова, О. Волошенюк, О.Мокрогуза, К.: Центр вільної преси, Академія української преси, 2016, 201 с.).

Медіаграмотність – сьогодні це життєво необхідна навичка, якою має володіти кожна особистість, яка спілкується  з медіа. Медіаграмотність сьогодні – найважливіший комплекс навичок і знань, необхідних людині в сучасному інформаційному суспільстві. Як знаходити потрібну інформацію і переконуватися в її вірогідності, як відокремлювати пропаганду від фактів і фільтрувати інформацію в ситуаціях конфлікту; що таке інформаційна безпека і чим вона відрізняється від цензури, як розпізнавати маніпуляцію – це лише неповний список викликів, що стоять перед людьми в різних країнах світу, незалежно від соціально-політичної системи, ладу, культури та рівня їхнього розвитку.

Українське суспільство потребує ширшого вироблення навичок формування медійної та інформаційної грамотності в умовах пропагандистсько-психологічних війн. Освітні заклади – це саме ті інституції, що мають усі можливості для того, щоб долучитися до формування медіаграмотного споживача. Як для вчителів, так і для учнів важливо стати інформаційно та медійно грамотним, набути певних навичок, пов’язаних з роботою в інформаційному та медіапросторі. Проте, це так само важливо для їх батьків, дідусів та бабусь.

Академія української преси, за підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів, запелювала до царини суспільних дисциплін, яка найближче знаходиться до новітньої історії. Було створено і видано посібник «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін». Це перша спроба в Україні інтеграції медіаграмотності у викладання суспільних дисциплін. Посібник рекомендовано Міністерством освіти і науки України.

«Прикладом того, як медіаграмотність можна інтегрувати в гуманітарні уроки, а не інформатику, є нещодавно виданий посібник для вчителів «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін», який містить плани-конспекти уроків для курсів «Історія України», «Всесвітня історія», а також «Людина і світ». Основні теми: боротьба України за незалежність в 1917–1920 роках, Голодомор, світові війни, нацизм, пропаганда. Власне, про медіа в класичному розумінні там нічого немає — але це якраз приклад інтегративного підходу, коли вправи для розвитку критичного мислення й умінь вести дискусію включаються в різні дисципліни», – пише Марина Дорош, редактор он-лайн видання Mediasapiens.

«Сьогодні ми досить часто-густо зустрічаємося з ситуацією, коли намагаються упереджено подати історичні події. І хоча новітня історія лише прокладає шлях, в нашому посібнику педагоги матимуть змогу дізнатися, як навчити учнів знаходити потрібну інформацію і переконуватися в її достовірності, як відокремлювати пропаганду від фактів, фільтрувати інформацію в ситуаціях конфлікту та багато іншого. Особливістю видання є кількість візуальних джерел, які пропонується декодувати», – зазначає Оксана Волошенюк, співавтор і науковий редактор посібника, співробітник відділу кінознавства ІМФЕ ім. М.Т.Рильського, член НСКУ.

«Медіаосвіта має носити інтегрований характер. Такий підхід ми використали в посібнику, де запропонували практичні вправи, що можуть бути використані вчителем на уроках із історії України, всесвітньої історії та з курсу «Людина і світ». Вправи є інтерактивними, спрямовані на формування критичного мислення і включають роботу з різними видами та джерелами мас-медіа. Матеріал підібрано з врахуванням вікових особливостей учнів та з метою розвитку їх пізнавального інтересу до медіаосвіти», – повідомляє Тетяна Мелещенко, кандидат історичних наук, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти факультету історичної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова, співавтор.

З електронним варіантом посібника можна ознайомитись тут>>>.

АУП радо надасть примірники викладачам середньої та вищої школи, медіа- та кіноосвітянам, дослідникам медіа, кіномистецтва та бібліотекам.

Звернутись за примірником ви можете до Юлії Гузи:
Е-mail: info@aup.com.ua
www.aup.com.ua
www.medialiteracy.org.ua
www.facebook.com/aupfoundation/
Тел.: (+38 044) 223 73 11

Офіційна інформація