f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Вийшла друком книга Миколи Мащенка «Незабутні»

04.04.2016

У грудні 2015 року вийшла друком книга Миколи Мащенка «Незабутні. Спогади, нариси, інтерв’ю» (Вінниця: «Глобус-Прес», 2015, 395 с.).

Книга складається із двох великих розділів – «Портрети», в якому представлено чотири десятки есе Миколи Мащенка про митців, які вплинули на його творчість і з якими його зводила доля, та «Діалоги з пресою», де зібрано інтерв’ю про Національну кіностудію художніх фільмів імені О.П. Довженка.

Вступне слово до збірки написав голова НСКУ, кінознавець Сергій Тримбач.

«Така ось сентенція, десь прочитана: «Весь секрет життя полягає в тому, аби підготувати хороші спогади». Згадувати можна і треба – не тільки давноминуле, тих, хто пішов від нас, але і тих, хто живе з тобою буквально поруч. А це значить – розповідати історії. Микола Мащенко – визначний кінорежисер, сценарист, цікавий письменник, громадський діяч був, окрім всього іншого, ще й на диво пам’ятливою людиною, носієм величезної пам’яті, із засіків якої він черпав з дивовижною енергією. Власне, свідченням цього і є пропонована увазі читачів книга Мащенка «Незабутні. Спогади, нариси, інтерв’ю».

Тут представлено імена справді великі: Олександр Довженко, Іван Кавалерідзе, Ігор Савченко, Олесь Гончар, Василь Земляк, Сергій Параджанов, Леонід Биков, Іван Миколайчук, Сергій Бондарчук… Є і доволі виразні портрети нині сущих – Романа Балаяна, Івана Драча до прикладу. Є й про свій родовід, сім’ю – маму насамперед, яку боготворив, ставився із справжньою, непідробною святістю. Хоча якраз самого Мащенка мені особисто в книзі не вистачає. Причина проста – він любив розповідати, і навіть показувати, друзів, колег, знайомих, а себе скромно лишав на маргінесах», – зазначив Сергій Тримбач.

Презентація книги Миколи Мащенка «Незабутні» відбулася у Синій залі Будинку кіно 22 грудня 2015 року.

Власна інформація НСКУ