f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Вийшла друком монографія Романа Ширмана «Обдури мене! Мок’юментарі в кіно і на телебаченні»

25.02.2016

Вийшла друком монографія кінорежисера Романа Ширмана «Обдури мене! Мок’юментарі в кіно і на телебаченні» (Київ: КНУКіМ, 2015, 204 с.).

У монографії, що спирається на вивчення видатних робіт майстрів екрану та власний творчий досвід автора, розглянуто мок’юментарі як специфічний вид екранної творчості.

Мок’юментарі (від англ. mockumentаry – to mock – «підробляти», «знущатися» і documentary – «документальний») – це псведо-, квазідокументалістика, що виникла і набула популярності в середині ХХ століття та зберігає таку популярність сьогодні.

Блокбастери, біографічні фільми, телевізійні програми, зроблені у цьому стилі, є стовідсотково ігровими творами, які маскуються під документалістику. Видатні майстри кіно і телебачення – Орсон Уеллс, Вуді Аллен, Олівер Стоун, Пітер Джексон, Пітер Уоткінс, Пітер Грінуей, їхні молодші послідовники – режисери Вільям Карель, Олексій Федорченко, Павло Бардін та багато інших використовують можливості цього виду екранної творчості для створення оригінальних та вражаючих проектів у широкому діапазоні: від політичної сатири до ліричних замальовок, від журналістських розслідувань до антиутопій.

Дослідження допоможе молодим тележурналістам, режисерам, операторам краще орієнтуватися у складних стосунках між документальним та ігровим кіно і телебаченням. І, можливо, надихне сьогоднішніх студентів на власні творчі пошуки.

Роман Ширман – заступник голови НСКУ із творчих питань, кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України, професор, завідувач кафедри режисури телебачення Інституту кіно і телебачення Київського національного університету культури і мистецтв. Автор монографій «Телевізійна режисура» (2004), «Алхімія режисури» (2008), «Розумне телебачення» (2011).

Власна інформація НСКУ