f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Перевидано статтю Осипа Бріка «Фото і кіно»

07.11.2015

Вийшло друком видання статті Осипа Бріка «Фото и кино» (Москва: Ад Маргінем Прес, 2015, 104 с.; ISBN 978-5-91103-250-0).

Статтю «Фото і кіно» було написано у 1920-ті роки, як і весь основний корпус кінопубліцистики Осипа Бріка. У цей час він став головою сценарного відділу на студії «Межрабпом-Русь», що була однією з провідних радянських кіностудій.

Осип Брік зазначав, що у кінематографі працює, дотримуючись лефівської установки «За кінохронику проти ігрового фільму». А втім, на кіностудії все ж відходили від неї. Зокрема, тут Осип Брік створив сценарії саме ігрових фільмів «Нащадок Чингізхану» Всеволода Пудовкіна і «Два-Бульді-два» Лева Кулешова.

«Кіно – це вдосконалена фотографія. Вдосконалення полягає у тому, що за допомоги кіноапарату можна знімати предмети не лише у нерухомому стані, а й у русі. Цим технічним винаходом і визначено усі подальші можливості кінематографії.

Якби у нашій культурі діяли лише сили, зацікавлені в технічному удосконаленні наших засобів виробництва, то кінематографія розвивалася би шляхом подальшого розвитку цієї можливості, можливості знімати рухомі предмети. Але оскільки окрім прогресивних сил, зацікавлених у збільшенні наших культурних можливостей в житті, діють ще сили цілком іншого штибу – політичні, комерційні та інші, хід кінематографії істотно відхилився від природного шляху…» – писав Осип Брік.

Власна інформація НСКУ