f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Зарубіжна й українська кінокласика – в одній книжці

07.08.2023

Журнал "Кіно-Театр"

У нашій перенасиченій візуальністю дійсності затребуваним скарбом залишаються класичні зразки мистецтва кіно.

Їм і присвячено 9-й випуск збірника «Світова кінокласика», до якого увійшли тексти молодих шанувальників цього мистецтва – студентів Національного університету «Києво-Могилянська академія» різних спеціальностей, які аналізують і оцінюють видатні фільми.

Вагомою частиною книжки є рефлексії з приводу європейської («Леопард», «Загибель богів», «Вірідіана», «Затемнення») та японської («Сім самураїв», «Трон у крові», «Тінь воїна») кінокласики.

Українська «Звенигора» та польський «Вогнем і мечем» розглянуто під кутом зору легітимізації в кіно української історії.

У книзі також розкриваються художня мова і глибинні сенси стрічок української школи поетичного кіно («Тіні забутих предків», «Криниця для спраглих», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ»). Завершенням української ретроспективи є воєнна драма «Кіборги», покликана до життя героїзмом українських воїнів у боях з російським агресором.

Книгу, яка незабаром вийде друком, підготовлено Центром кінематографічних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія». Упорядник і науковий редактор – Лариса Брюховецька.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=782253137091022&set=a.566861131963558