f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Голова Апеляційного суду Львівщини зіграв у фільмі про Симона Петлюру

29.07.2017

У Львові відбулися зйомки «Таємного щоденника Симона Петлюри» Олеся Янчука.

Оксана Сенишин, Zaxid.net

У червні 2017 року апеляційний суд Львівщини перетворився на знімальний майданчик. Знаний кінорежисер Олесь Янчук знімав там художній фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри». Зал засідань ? тільки-но з-під пензля. Адже все має бути так, як майже сто років тому у Парижі, коли судили вбивцю Симона Петлюри Самуїла Шварцбарда.

«Я був в Палаці правосуддя в Парижі. В тій залі, де відбувався процес щодо вбивства Петлюри Шварцбартом. І якраз ця зала у Львові дуже схожа. Ми тут перемалювали в інший колір стіни, як у Франції. Бо там такого червоного кольору була ? бордо. Тож тепер і наша зала стала такою урочистою, напруга з’явилася», ? розповів режисер, народний артист України Олесь Янчук.

Поміж акторами, яких з півсотні і зі столиці, і львівські – реальний голова Апеляційного суду Львівщини. Уточнив, він не лише консультує, а й пробує себе як актор.

«Для акторів це все нове: а звідки свідок має зайти? а куди він має піти, як його допитали? чи він може бути присутній до того в залі судового засідання? А щоб це було легко відзняти, то знімальна група запропонувала мені, щоб я грав роль члена судової колегії», ? пояснив голова Апеляційного суду Петро Каблак.

Зйомки у Львові розпочалися у червні. Тут відзнімуть майже всі сцени в інтер’єрах. Камери працювали в Палаці Потоцьких, Етнографічному музеї, Мистецькому об’єднанні «Дзиґа». Фільм охопить останні десять років життя голови Директорії УНР. І через образ рабина Гутмана спробує пояснити, що єврейські погроми в Україні ? справа рук не Симона Петлюри.

«На відміну від іншого єврейства, яке повелося, як і на сьогоднішній день, на фейках НКВС і вважало, що саме Петлюра влаштовував бандитські розправи над євреями, Гутман був ребе ? розумна людина. Він був шанований євреями і зустрічався з Петлюрою. І він якраз відстоював інтереси Петлюри», ? пояснив виконавець ролі рабина Гутмана, народний артист України Микола Бутковський.

«Мазепа, Петлюра, Бандера… Ми шукаємо якісь їхні помилки, як чинили ці люди... Те, що ці люди в нелегкий час брали на себе відповідальність, і відповідальність не заради своїх, а вищих, українських цілей, українського народу, ? вже дає право нам зняти перед ними капелюха», ? додала акторка, заслужена артистка України Ірма Вітовська.

Державне агентство України з питань кіно виділило на фільм 23,6 мільйони гривень. Зйомки будуть ще у Києві. І цього року стрічка з’явиться на екранах.

«Я взагалі вважаю, що в нашій країні повинно бути набагато більше українського кіно. Якби у нас було вдосталь українських фільмів, тим паче на історичні теми, то в нас не було б проблем, ані Криму, ані Донбасу!», ? пісумував режисер Олесь Янчук.

Світлина Юрія Семашка, «Варіанти»

Оксана Сенишин, Zaxid.net, 14 червня 2017 року