f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Про Український павільйон на кіноринку 70-го Каннського МКФ

20.05.2017

17 травня 2017 року відкрився 70-ий Каннський міжнародний кінофестиваль. Україна тут представлена власним павільйоном на професійному майданчику кінофестивалю – кіноринку Marché du Film.

Крім того, фільм Сергія Лозниці «Лагідна» увійшов до числа учасників головного конкурсу фестивалю, а фільм «Іній» Шарунаса Бартаса увійшов до програми «Двотижневик режисерів». Також відбудуться покази українських фільмів на кіноринку Marché Du Film.

Фільм українського режисера Сергія Лозниці став одним із 18 учасників головного конкурсу 70-го Каннського кінофестивалю. Картину створено  у співвиробництві кінокомпаній України, Франції, Росії, Німеччини, Литви та Нідерландів. Українську сторону у копродукції стрічки представляє кінокомпанія Solar Media Entertainment (продюсер Сергій Лавренюк).

У секції «Двотижневик режисерів», який проводиться в рамках 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю, буде представлено воєнну драму «Іній». Стрічка створюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського кіноцентру, телеканалу АРТЕ (Франція) та Польського Кіноінституту. Виробниками є кінокомпанії «Інсайт Медіа» і «Татофільм» (Україна), Studija Kinema (Литва), КіnоЕlektron (Франція) та Donten & Lacroix Films (Польща).

У професійній секції Каннського кінофестивалю – кіноринку Marché du Film – Україна буде представлена власним павільйоном. Організаторами цьогорічного павільйону виступили Державне агентство України з питань кіно, Асоціація Кіноіндустрії України, Асоціація продюсерів України, Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського, Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Lert Karnovsky Films, Одеський міжнародний кінофестиваль, «Солар Медіа» та Українська кіноасоціація.

Усі офіційні заходи на стенді пройдуть під загальним слоганом #UkraineIsYourDestination. 

Серед основних подій:

20 травня, 22:00 – українська вечірка за участі Посла України у Франції пана Олега Шамшура.

Вечірка відбудеться в ресторані Long Beach Restaurant, спеціальним гостем стане DJ Ravin з паризького Buddha Bar, який зробить мікс української музики (за запрошеннями).

21 травня, 13:00 – бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers!» для професіоналів галузі (за підтримки Всеукраїнського Благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього»).

22 травня, 11:00 – презентація Discover Ukraine – представлення України іноземним партнерам як кінематографічної локації з оновленим законодавчим середовищем, арсеналом сучасних сервісів та виробничих потужностей.

У рамках Discover Ukraine голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та голова Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук представлять новий закон про підтримку кіно в Україні. 

22 травня, 17:00 – презентація Одеського міжнародного кінофестивалю (вхід за запрошеннями).

23 травня, 12:00 – презентація «Дні українського кіно в Італії».

23 травня, 14:00 – зустрічі face-to-face з програмними директорами міжнародних кінофестивалів, організовані Київським МКФ «Молодість» для українських продюсерів.

Задля популяризації української кіногалузі Держкіно України розповсюджуватиме каталог українських фільмів для міжнародної дистрибуції й участі в міжнародних фестивалях, а також інформаційні матеріали щодо виробничого потенціалу України.

Участь держави у фінансуванні Українського павільйону на цьогорічному Каннському кінофестивалі склала 300 тис. грн. (близько 20% від загального кошторису). Решту витрат взяли на себе співорганізатори павільйону та учасники кіноринку.

«Представництво країни на фестивалі класу «А» – це не тільки велика відповідальність та великі кошти, але й великі можливості. Кіноіндустрія в Україні вже значно змінилася – є велика кількість проектів у копродукції, національне виробництво стає потужнішим, відбуваються позитивні зміни на законодавчому рівні. Ці зміни важливо донести до міжнародної  спільноти, тому ми вирішили підтримати об’єднаний стенд України в Каннах», – зазначив Пилип Іллєнко, голова Держкіно України.

Іноземні гості та українські кінематографісти матимуть вільний доступ до Українського павільйону, де постійно працюватимуть представники організаторів стенду. Візуальні образи на українському стенді не матимуть прив'язки до жодної з організацій. Розробку дизайну павільйону взяла на себе Українська кіноасоціація.

«Ми хотіли зробити стенд прозорим і не відволікати увагу на окремі меседжі окремих компаній. Для нас здалося важливим представити країну, відкриту для міжнародної співпраці. Тепер, коли в нас є рібейти, Україна стала більш конкурентоспроможною в Європі, а з нашими локаціями та професійними кадрами – багато в чому унікальною для кіновиробництва», – зазначила Вікторія Ярмощук, директор Української кіноасоціації.  

Програма показів українського кіно у Каннах

IN COMPETITION

KROTKAYA (A Gentle Creature) by Sergei Loznitsa
 
Produced by: Slot Machine (France), Arte France – (France), Gp cinema company – (Russia), Looks Films (Germany), Graniet Film (Netherlands), Wild at art (Netherlands), Studio Uljana Kim (Lithuania), Solar Media Entertainment (Ukraine).

International Press Contact: WOLF Consultants Gordon Spragg, Laurin Dietrich, Michael Arnon T: + 49 157 7474 9724, M: + 33 7 60 21 57 76, hello@wolf-con.com.

International Sales: Wild Bunch.

Screening:
Thu, 25 May, 16:00 h, Grand Théâtre Lumière, 
Fri, 26 May, 13:00, SALLE DU SOIXANTIÈME

Market screenings:
Thu, 25 May, 19:30, OLYMPIA 1
Fri, 26 May, 13:00, SALLE DU 60EME

DIRECTORS FORTHNIGHT

FROST by Sarunas Bartas

Рroduced by: KinoElektron (France), Studija Kinema (Lithuania), Insightmedia Ltd / Tato film (Ukraine), Donten & Lacroix (Poland).

International Press Contact: Luxbox (France).

Sales: Luxbox (France).

Screenings:
Thu, 18 May, 18:00, OLYMPIA 5
Sun, 21 May, 17:30, OLYMPIA 9
Tue, 23 May, 08:45, THEATRE CROISETTE
Tue, 23 May, 16:00, THEATRE CROISETTE
Tue, 23 May, 17:30, OLYMPIA 7

MARCHÉ DU FILM SCREENINGS

EASY by Andrea MAGNANI

Produced by: Fresh Production (Ukraine), Bartleby Film (Italy), Pilgrim Film (Italy).

International Press Contact: Premium Films.

Sales: Premium Films.

Screenings:
Sun, 21 May, 13:30, RIVIERA 2
Wed, 24 May, 16:00, RIVIERA 1

THE STOLEN PRINCESS by Oleg MALAMUZH

Produced by: Animagrad, FILM.UA Group (Ukraine).

International Press Contact: FILM.UA Group, nchupina@film.ua.

Sales: FILM.UA Distribution

Screenings:
Fri, 19 May, 13:00, GRAY 3
Tue, 23 May, 18:00, LERINS 3

THE STRAYED by Arkadiy NEPITALUK

Produced by: Star Media (Ukraine).

International Press Contact: Star Media (Ukraine).

Sales: Star Media (Ukraine).

Screenings:
Thu, 18 May, 14:00, PALAIS G
Sat, 20 May, 16:00, PALAIS G

THE STRONGHOLD by Yuri Kovaliov

Produced by: FILM.UA Group (Ukraine).

International Press Contact: FILM.UA Group, nchupina@film.ua.

Sales: FILM.UA Distribution.

Screenings: 
Fri, 19  May, 12:00, GRAY 3.
Tue, 23 May, 19:00, LERINS 3

DOC CORNER

DUSTARDS by Stanislaw Gurenko

Produced by: Red Glass (Ukraine).

International Press Contact: Red Glass.

Sales: Red Glass.

Screenings:
Tue, 23 May, 13:30, Doc Corner

SHORT FILM CORNER
 
CONTEMPORARY UKRAINIAN SHORT FILMS

«Interval», an experimental film by Nikon Romanchenko
«Nail», a fiction film by Philip Sotnychenko
«Blood», a fiction film by Valeria Sochyvets
«Maria», a fiction film by Novruz Hikmet
«Condensed», a fiction film by Kate Gornostai
«Panorama», a documentary film by Yuriy Shylov

Screening:
Wed, 24 May, 18:00, PALAIS G

Офіційна інформація