f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Сергій Тримбач на смерть Бориса Олійника

04.05.2017

30 квітня 2017 року на 82 році життя помер видатний український поет, перекладач, академік НАН України, Герой України, лауреат Шевченківської премії, співавтор сценаріїв біографічних стрічок про Тараса Шевченка "Тарас Шевченко. Заповіт", "Поет і княжна" та "Братство" Борис Олійник. Подаємо допис Сергія Тримбача на смерть поета.

"Страшно зустріти смерть!.."

Пішов від нас Борис Олійник (22 жовтня 1935, с. Зачепилівка  30 квітня 2017, Київ).

Його погляди я поділяв не завжди. Одначе умовкніть, політичні піїти, бо ж помер ПОЕТ і поет справжній. Зі школи ми добре знаємо, що поети "помиляються", роблять помилки. Не помиляються тільки вожді, і то, лиш до тієї миті, коли їх зіпхнуть із трону. А ще люди, яким не дано помилятись, бо ж не дано щось сотворити в цьому житті.

На початку лютого, три місяці тому, я відвідував його в Інституті імені Стражеска. Почувався він страшенно погано... А все ж говорив  і з властивим йому м'яким полтавським гумором. Особливо докладно про тих, хто бігає з одного політичного табору до іншого, а таких він знав чимало на своєму віку. І таких зневажав, може найбільше. Про таких і писав:

"Коб не було рабів,
Цікаво, чи з'явилися б тирани?"

Хто родився із рабською сукровицею в крові, той і спричиняє з'яву тиранствуючих можновладців. Борис Олійник, побувавши на вершинах влади на схилі СРСР, розумів те як ніхто інший...

Говорив, а в очах його світився сум. Бо ж розумів  од цих болячок уже не вирватись, оточили тісним колом.

Страшно зустріти смерть.
Страшно  не будьмо лукаві,
В славі там чи в неславі
Страшно зустріти смерть.

Страшно безсило-малим
Чути себе перед смертю.
Але страшніше, коли
Ні за що вмерти.

Царствуйте, Борисе Іллічу. Вічна пам'ять!

Сергій Тримбач