f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Рік діяльності Львівської кінокомісії

29.04.2017

Подаємо звіт Львівської кінокомісії за 2016 рік, опублікований на офіційному сайті організації.

Львівська кінокомісія – міська структура, заснована наприкінці 2015 року з ініціативи громадських активістів за підтримки Львівської міської ради. Перший рік діяльності видався для нас роком спроб та невдач, визначення пріоритетів і напрямків розвитку, які ми маємо на меті перетворити у практичний досвід. У 2016 нам вдалося налагодити зв’язок із світовою кіноспільнотою і заявити про Львів як знімальний майданчик з низкою конкурентних переваг.

На початку року ми визначили три основні напрямки нашої діяльності – скаутинг локацій, надання дозволів, формування локальної спільноти кінопрофесіоналів та їх інформаційна підтримка.

Весну ми почали з активного формування бази знімальних локацій та налагодження процесу надання дозволів на зйомку. Так за березень-квітень нам вдалося заручитися підтримкою львівських міських структур та приватних компаній, які своїм сприянням значно полегшили і пришвидшили процес отримання усіх необхідних документів для зйомок у місті. Спільно з львівськими фотографами нам вдалося відзняти частину найпопулярніших знімальних локацій у місті і сформувати з них базу. У березні ми почали займатись інформаційною підтримкою локальних кінопрофесіоналів: інформували про найвизначніші кіноподії в країні та світі, попереджали про дедлайни світових кінофестивалів та розповідали про важливі кінопроекти, створені в регіоні або локальними кінопрофесіоналами.

У травні голова Львівської кінокомісії Ольга Райтер та локейшн-менеджерка Ірина Когут спільно провели неформальну зустріч з локальними продакшн-компаніями та професіоналами “Відчайдушні продюсерки”, де вони поділилися практичним досвідом продюсування фільмів, а також презентували спродюсовані за останні півроку проекти Львівської кінокомісії та мистецької формації Wiz-Art. Зустріч дала змогу поспілкуватись з представниками індустрії особисто, а також відкрити для себе нові обличчя, які стануть частиною бази професіоналів.

Наприкінці травня спільно з мистецькою формацією Wiz-Art, Одеським кінофестивалем, а також у співпраці з FILM.UA Факультет ми провели одноденний майстер-клас медіаекспертки з Берліна Брігітти Мантей “Успішна презентація кінопроекту для інвесторів”, учасниками якого стали понад 20 локальних професіоналів. Під час воркшопу учасники дізналися про секрети якісної презентації майбутнього фільму, спрособи правильного пітчингу власного кінопроекту, етапи його розробки та необхідні акценти презентації.

Деякі з учасників змогли реалізувати набуті навики правильної презентації у червні 2016 року в рамках Третього конкурсу кінопроектів. Конкурс здійснюється з метою пожвавлення локального кіновиробництва і підтримується Львівською міською радою. Він дає змогу реалізувати одну з місій кінокомісії – збільшення кількості та якості фільмів, знятих у регіоні. У результаті експертна комісія відібрала 5 проектів-переможців українських режисерів Жанни Озірної, Андрія Бондаренка, Дмитра Сухолиткого-Собчука, Остапа Костюка та Надії Парфан.

У липні менеджерки Ірина Ковальчук та Ольга Райтер відвідали Одеський кінофестиваль та взяли участь у кіноринку. У рамках події наша команда підтримала двох львівських режисерів Жанну Озірну та Тараса Дроня, фільми яких були учасниками національного короткометражного конкурсу.

У серпні з робочим візитом у Львів завітали українська продюсерка Анна Паленчук, грузинський продюсер Іраклі Макацарія з індійським колегою – продюсером з Боллівуду. Львівська кінокомісія організувала спеціальний локейшн-скаутинг тур для колег, зустрічі з головою відділу інвестицій Львівської міської ради Ольгою Сивак та представниками локальної кіноіндустрії (ренталами та кіносервісами).

Окрім цього, у 2016 році ми проводили активну консультативну діяльність як перша в Україні офіційна кінокомісія. Так у вересні цього року Ольга Райтер та проектна менеджерка Ірина Ковальчук відвідали дводенний воркшоп “Створення фільмкомісій в Україні”, учасниками якого стали представники з усіх областей України. Нам вдалося поділитися власним досвідом, а також заручитися підтримкою менеджерів з інших регіонів.

Після проведення воркшопу запрошені експерти з Італії Андреа Рокко та Алессандро Гропплеро відвідали Львів. Львівська кінокомісія організувала короткий локейшн-скаутинг тур з метою налагодження подальшої співпраці з італійськими колегами. У рамках туру гості прогулялися Площею Ринок та прилеглими вулицями, навідали невідомі внутрішні дворики львівських будинків та інші туристичні й нетуристичні локації.

Наприкінці вересня наша команда за підтримки Львівської обласної державної адміністрації, зокрема голови відділу промоції Департаменту МТД та Міжнародного Співробітництва Львівської ОДА Анастасії Палько, продовжила процес формування бази знімальних локацій, розширивши свої пошуки у регіоні. Команда із 5 осіб у партнерстві з компаніями Skeiron та Vitaminka Photography провела дводенний скаутинг Львівською областю.

У жовтні ми продовжили свою консультативну діяльність і в рамках кінопрограми форуму “ГаліціяКульт” у Харкові провели презентацію діяльності Львівської кінокомісії та взяли участь в обговоренні.

Повернувшись у Львів, ми почали активну підготовку до зйомок індійського фільму “Переможець”, які відбулися на початку листопада 2016-го. Команда із майже сотні колег з Боллівуду відзняла музичну частину фільму у Шевченківському гаю та Стрийському парку. Фільм став першим в історії України індійським проектом, зйомки якого відбувалися у нашій країні. Ми маємо на меті продовжити співпрацю з індійськими колегами в рамках інших проектів.

Наприкінці року, у грудні, відбулися уже традиційні Львівські кінозустрічі, де ми поділилися здобутками та невдачами за цей рік, а також дали змогу локальним кіновиробникам та професіоналам презентувати свої проекти. Темою цьогорічних LFM стали реальність та мрії українського кінематографу. Метою Кінозустрічей є налагодження комунікації серед національних кіноагентів задля пожвавлення всеукраїнських і локальних кінопроцесів. У рамках кінозустрічей, під час заритого показу, відбулися презентації робіт переможців Третього конкурсу кінопроектів за участі авторів.

2016-ий став роком навчання і активного розвитку. Нам вдалося зробити перші кроки на зустріч незалежному, цікавому, унікальному українському кіно зі Львова. Команда Кінокомісії розуміє унікальність нашого міста, його жителів, підкреслює її і представляє на світовому ринку. Наступним кроком є залучення іноземних кіновиробників на локальний рівень для створення якісного кіноконтенту і розвитку локальних професіоналів. Про це та інше у 2017!

Львівська кінокомісія, 22 лютого 2017 року