f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Docudays UA про концепцію та символ 14-го фестивалю

10.03.2017

Організаційний комітет 14-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що розпочнеться 24 березня 2017 року, – про концепцію фестивалю та фестивальний символ.

Про концепцію фестивалю

4 градуси за Цельсієм – саме на стільки за прогнозами екологів підніметься середня температура на Землі до кінця сторіччя.

«Усього» +4?С – і рівень світового океану підвищиться майже на 9 метрів, і будуть затоплені території, на яких мешкає понад 600 млн. людей. Під шаром води опиняться вулиці Лондона, Бомбея, Нью-Йорка, Ріо-де-Жанейро, Шанхая та Сіднея.

«Усього» +4 градуси С – і під водою зникне весь Південь України.

«Усього» +4 градуси С – і ми попрощаємося з 1/6 видів живих істот на планеті.

Тим часом у разі підвищення рівня моря навіть на один метр переселення людей і будівництво захисних споруджень потребуватиме витрат у 950 млрд. дол.

Але є і добрі новини.

Еко-активістка Наомі Кляйн у своїй книзі «Змінюється все. Капіталізм проти клімату» озвучила надважливе повідомлення: «…ми можемо використати кризу для стрибка вперед. …Проблема зміни клімату може стати базою для формування потужного масового руху, який матиме чітку позицію щодо того, як захистити людство від несправедливої економічної системи та екологічної загрози».

Тому пропонуємо кожному з відвідувачів Docudays UA cтати захисником навколишнього середовища, а отже, і каталізатором змін!

Приходьте на Docudays UA дивитися, говорити, учитися, змінюватися й рятувати!

Про фестивальний символ 

Наc привабив Національний науково-природничий музей у Києві з усіма його скелетами мамонтів, різноманіттям ссавців та діорамами – скляними вітринами, видами на незайману чисту природу. У ці ностальгійні пейзажі зазвичай вмонтовані опудала звірів, які водилися в тих краях. Чудернацький спосіб людини пізнавати й класифікувати природу, перетворюючи її на опудала, допоміг нам знайти метафору для головного зображення фестивалю.

На постері цього року ми розмістили опудало гепарда з Науково-природничого музею. Наш символ має очі й добре прочитується здалеку. Але прочитується поступово: із чого цей звір «зроблений», стає зрозуміло тільки через певний час споглядання. Він пронизаний пластиковими пакетами, його кістки – це одноразові ложки й виделки.

Логлайн теми фестивалю «Чотири градуси» вирішили зробити дещо провокативним – «Прощавай, людино!». Його навіяли нам слова активіста Романа Зінченка про те, що довкілля все одно себе відновить, але чи не позбавиться воно при цьому людини – велике питання. І чи останній гомо сапієнс не буде шукати останню краплю води в пустелі, на яку він сам перетворив планету...

У поєднанні із зображенням звіра цей логлайн набуває додаткових вимірів: це й прощання деяких видів з людиною, і апеляція до людяності в сенсі нашого ставлення до довкілля.

Оргкомітет фестивалю Docudays UA