f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Дрібка музики у діжку воєнного дьогтю...

10.02.2017

9 лютого 2017 року на відкритті одного з найбільших світових кінофорумів — Берлінале — відбулася світова прем’єра французького конкурсного фільму «Джанго».

Сергій Тримбач, «Україна молода»

Музичний байопік, який став режисерським дебютом доволі відомого сценариста, продюсера Етьєна Комара («Мій король», «Ціна слави» та ін.). Про Джанго Рейнхардта, знаменитого майстра європейського джазу, засновника циганського свінгу. Дія стрічки відбувається у Парижі, в роки німецької окупації. Дрібка музики у діжку воєнного дьогтю... 

На жаль, в основних фестивальних програмах українські фільми відсутні. Власне, якихось очікувань і переживань із цього приводу немає — не знайшлося у нас претендентів на «Берлінську булаву», чи то пак «Золотого» та «Срібного» ведмедів. 

Зате на Європейському кіноринку, і це вже традиція, в рамках Берлінале працюватиме Український стенд (Ukrainian Film Corner) — зусиллями Держ­кіно України, Благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» та ГС «Асоціація Кіноіндустрії України». На стенді буде представлений каталог «Українські фільми 2016/2017», де зібрано інформацію про найновіші українські роботи — як ті, що вже завершені у виробництві і перебувають на «низькому» прокатному чи фестивальному старті, так і ті, що перебувають у виробничому процесі. Каталог та інші презентаційні матеріали поширюватимуться серед кінофахівців багатьох країн, що сприятиме промоції нашого кіно поза межами України.

У програмі Берліна­ле Generation 14 plus 15 люто­го відбудеться світова прем’єра повнометражного документального фільму режисерів ­Георга Жено та Єлизавети Сміт «Школа №3», у продукуванні якого брала участь і Україна — спільно з Німеччиною. Це історія дітей, що навчаються в одній із шкіл невеликого міста Миколаївка на Донбасі. Влітку 2014-го це місто втрапило в епіцентр бойових подій за визволення Слов’янська... Монологи 13 учнів, кожен з яких пов’язаний з чимось дуже дорогим для героя стрічки.

А ще на Європейському кіноринку відбудуться покази українських фільмів «Мустафа» (режисер Ахмед Сарихаліл), «Слуга народу 2» (режисер Олексій Кирющенко), «5 терапія» (режисер Аліса Павловська) та «Мир вашому дому» (режисер Володимир Лерт).

Голова Держкіно Пилип Іллєнко 12 лютого проведе презентацію української кіноіндустрії, під час якої розповість про потенціал української кіногалузі та представить українські фільми. «Потенціал» — ключове тут означення, допоки іноземні продюсери не переконаються у наявності такого, спільного «кіна» не буде. Зрештою, не зовсім так — початок є, наші кінематографісти все активніше вступають у ділові стосунки зі своїми західними колегами. 

Серед найочікуваніших нами фільмів — документальна стрічка «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» режисера?Аскольда Курова, яку покажуть у Berlinale Special. Це спільний проект Естонії, Чехії, Польщі з російським режисером (Аскольд Куров відомий фільмами «Зима, іди геть / Зима, уходи», про протестні акції в Росії 2011—12 років, та гостросоціальною стрічкою «Діти 404»). Нова робота режисера розкриває аспекти сфабрикованої справи ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Показ — 11 лютого, за участі Європейської кіноакадемії. 

Сергій Тримбач, «Україна молода», 10 лютого 2017 року, №18