f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Що нового зняли про Євромайдан?

08.01.2016

Протести в Україні, які називають Революцією Гідності, віддзеркалені у багатьох документальних фільмах. До другої річниці протестів "ВВС Україна" підготувала добірку фільмів, які розповідають про події зими 2013-2014 років.

В деяких фільмах Євромайдан переплітається із протестами на сході України, які переросли в збройний конфлікт.

Окрім того ці протести переосмислили в ігровому кіно, а також на театральній сцені.

Зима у вогні (Winter on Fire, 2015)

Режисер: Євген Афінеєвський

Документальний фільм про 93 дні протестів в Україні, який спочатку задумувався під назвою "Молитва за Україну", вийшов на онлайн-платформі Netflix на початку жовтня.

Стрічку вже подивилися мільйон людей у 50 країнах, розповів режисер, представляючи фільм у Києві.

На думку пана Афінеєвського, фільм "може бути важливим для виховання молодого покоління в усьому світі".

"Цей фільми про людські долі, про тих, хто вийшов туди (на Майдан – Ред.), незважаючи на холод, на цю безумну зиму, коли "Беркут" поливав холодною водою, незважаючи на те, що викрадали людей, були кулі, багато загинули – незважаючи на ці жертви, ці неймовірні хлопчики та дівчатка вистояли", – каже пан Афінеєвський.

"Зиму у вогні" вперше показали на кінофестивалі у Венеції, а на кінофестивалі у Торонто фільм отримав нагороду глядачів.

Музей "Революція" (Музей "Революция", 2014)

Режисер: Надія Бабінцева

Фільм називають "першим системним кінодослідженням візуальної культури Майдану".

"Як і на карнавалі, під час революції повсякденні предмети змінюють призначення і раптом стають музейними артефактами, поруч з розфарбованими художником міліцейськими щитами та помпезними атрибутами скинутої влади", – сказано у синопсисі документального фільму російської режисерки.

Стрічка вже отримала відзнаку кінофестивалю в австрійському Інсбруку.

Серіз (Cerise, 2015)

Режисер: Жером Енріко

Протести на Майдані химерним чином вплітаються у цю французьку комедію про дівчину-підлітка, яка приїжджає із Франції до України.

Барикади Майдану для фільму реконструювали у павільйоні і протести не є головним тлом фільму, а лише елементами життя другорядних персонажів. Як-от пенсіонерки, яка носить консервацію протестувальникам, а також їздить на дачу біля Чорнобильської АЕС, де виготовляє з глини бюсти радянських лідерів, чи хлопця, який перебуває в самообороні у вільний від своєї роботи в охороні олігарха час.

Складається враження, що у фільмі зібрані типові уявлення про Україну, до яких, як видається, вже увійшов і Майдан.

"Це не політичний фільм, це більше фільм про дорослішання і зміни, які ми бачимо ймовірними", – йдеться в описі стрічки французького режисера.

Майдан (Maidan, 2014)

Режисер: Сергій Лозниця

Один з перших документальних фільмів про Майдан, світова прем’єра якого відбулася на Каннському кінофестивалі.

Майже вся двогодинна стрічка знята статичною камерою, і тому дещо нагадує зйомки з камер спостереження, закадрової розповіді про події немає.

Цього року Сергій Лозниця випустив новий фільм у продовження цієї теми – "Подія", який він змонтував із хронік протестів у Санкт-Петербурзі проти путчу 1991 року.

"Майдан" отримав головну нагороду німецького фестивалю фільмів про права людини у Нюрнберзі та румунського кінофестивалю документального кіно в Сібіу.

Усе палає (All Things Ablaze, 2014)

Автори: Олександр Течинський, Олексій Солодунов і Дмитро Стойков

"Цей фільм – не про революцію, яка цієї зими змінила Україну. Не зовсім про неї. Скоріше, він показує універсальний зразок особливого виду повстань – тих, які закінчуються кровопролиттям", – пишуть про свою картину автори.

Восени минулого року фільм отримав приз на німецькому кінофестивалі DOK Leipzig як "видатний східноєвропейський фільм".

Євромайдан. Чорновий монтаж (2014)

Режисери: Роман Бондарчук, Володимир Тихий, Катерина Горностай, Андрій Литвиненко та інші

Цю збірку короткометражок молодих українських режисерів показали невдовзі після Майдану на фестивалі Docudays UA.

"Це фільм про три місяці революції, від обуреного протесту – до народного єднання, від каструль на голові – до кийків і бронежилетів", – пишуть автори картини.

На кінофестивалі у чеській Їглаві журі нагородило "Євромайдан" спеціальною відзнакою "Срібне око".

 

Сильніше, ніж зброя (Stronger than Arms, 2014)

Режисери: Вавилон'13

Повнометражний документальний фільм, який зняла група режисерів, що упродовж протесту знімала короткі фільми про Майдан.

"Фільм показує еволюцію українських реалій від стихійної спроби захоплення Адміністрації президента 1-го грудня до кривавих боїв у руїнах донецького аеропорту. Він надасть глядачеві можливість відчути піднесення і розпач як майдану, так і війни на сході України", – сказано в описі до фільму.

Національна спілка кінематографістів України нагородила цей фільм як найкращий неігровий фільм 2014 року.

Аліса, яка живе в країні війни (Аlisa in Warland, 2015)

Режисери: Аліса Коваленко, Любов Дуракова

"Це щирий, особистий автопортрет молодої жінки, яка подорожує Україною після спалаху революції", – сказано у синопсисі фільму на сайті кінофестивалю документального кіно в Амстердамі – ІDFA, де він бере участь.

Алісу Коваленко, тоді студентку-режисерку, під час Майдану знімала її подруга, а потім вона сама поїхала на схід України разом із військовими. Там вона потрапила до полону сепаратистів, де провела чотири дні. Коли її звільнили, вона продовжила роботу.

Воля або смерть (Live Free or Die, 2015)

Режисер: Дем'ян Колодій

"Я намагався зробити інформаційний, хронологічний фільм, який відстежує, чому все це відбувалося", – розповів американський режисер українського походження про свій фільм Громадському.

За словами пана Колодія, фільм орієнтований на американських глядачів, які не дуже багато знають про події в Україні.

"Те, свідком чого я став, було неймовірним. Я приїхав, аби зняти мирні протести, замість цього довкола мене вибухнула революція. Я зрозумів, що моє завдання розповісти світові історію цього народу із площі. Я говорив із людьми на вулицях, аби дізнатись, заради чого вони стоять та чого сподіваються досягти", – каже режисер у трейлері до фільму.

Дем'ян Колодій не вперше зняв фільм про українські протести. Його стрічку про Помаранчеву революцію "Помаранчеві хроніки" показували на низці кінофестивалів.

"ВВС Україна", 25 листопада 2015 року