f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Представляємо новий арт-постер «Дня Незалежності»!

17.08.2023

Arthouse Traffic

Світова прем'єра «Дня Незалежності» відбулася в національному конкурсі фестивалю Docudays UA в червні 2022 року, тоді його і побачила Анна Дудко.

Під час фестивалю в кінотеатрі були розвішані пусті білі формати А4, на яких глядачі могли ділитися враженнями. Саме на такому аркуші після перегляду фільму художниця намалювала скетч, що пізніше перетворився на арт-постер «Дня Незалежності».

Режисер фільму Володимир Тихий побачив малюнок випадково, і запропонував Дудко перетворити скетч на повноцінний арт-постер.

«На момент показу на Docudays UA в «Дня Незалежності» вже був фестивальний постер. Він зображує пульт операторів ДСНС, за допомогою якого вони вмикають сповіщення про повітряну тривогу в Києві. Але їх історія – лише одна з кількох, згаданих в фільмі, — пояснює Тихий. Для всеукраїнського прокату необхідний був інший постер.

Анна Дудко про історію створення арт-постеру: «На показі «Дня Незалежності» панувала атмосфера свята, стан після перегляду був піднесений. Коли колега, яка мала з собою фломастери, запропонувала мені щось намалювати на білих форматах в кінотеатрі, мені одразу згадалась ця зала, глядачі, герої фільму, всі разом, з тваринами. Так випадково і з’явився скетч, що перетворився на арт-постер».

«День Незалежності» у кіно на День Незалежності.

https://www.facebook.com/ukrkino/