f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Софія Яблонська-Уден - видатна українка, мандрівниця, операторка, режисерка

06.02.2022

Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков

4 лютого 51 рік тому в автокатастрофі загинула Софія Яблонська-Уден - видатна українка, мандрівниця, операторка, режисерка, журналістка, авторка книжок-бестселлерів і фільмів про екзотичні країни (1907-1971).


Її називали найвидатнішою постаттю української мандрівної журналістики. На жаль, про неї і її творчий спадок більшість сучасників майже не знають.

Присвятити життя мандрам – мрія багатьох, хоча не кожна людина зважується на це. Більшість так і живе мріями про подорожі, переглядаючи фільми й фото з чужих поїздок. Та є люди, яким належить весь світ. Такою була Софія Яблонська – журналістка, авторка книжок-бестселлерів і фільмів про екзотичні краї.

Далі:

https://www.facebook.com/il.consul.israel

Їй належав увесь світ: Далекі обрії Софії Яблонської


Як українка стала відомої мандірвницею і режисеркою у першій половині ХХ ст.

Присвятити життя мандрам – мрія багатьох, хоча не кожна людина зважується на це. Більшість так і живе мріями про подорожі, переглядаючи фільми й фото з чужих поїздок. Та є люди, яким належить весь світ. Такою була Софія Яблонська – журналістка, авторка книжок-бестселлерів і фільмів про екзотичні краї. Цьогоріч 15 травня виповнюється 110 років від її народження.

Далі:

https://tyzhden.ua/History/191825