f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

НАМ СНЯТЬСЯ СНИ - У КІНОЗАЛІ

14.07.2021

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

КІНОСНИ 1945-го

Фільм «ЗАЧАКЛОВАНИЙ / Spellbound» Альфреда Хічкока.

А сни малював САЛЬВАДОР ДАЛІ.

У головних ролях Інгрід Бергман, Грегорі Пек, Міхаіл Чехов.

Продюсер Девід Селзнік замовив Хічкоку фільм, який грунтувався на основі його особистих історій, пов’язаних з психоаналізом. Історія молодої жінки-психіатра (Інгрід Бергман), яка прагне захистити лікаря Ентоні Едвардса (Грегорі Пек), хворого на амнезію; він потрапив у лиховісну історію. Їй допомагає її вчитель, професор Алекс Брюлов (його грає Міхаіл Чехов, який дава уроки акторської майстерності Інгрід).

У фільмі є епізод, що увійшов в історію під назвою «Послідовність снів», розроблений самим Сальвадором Далі. Він тривав біля 20 хвилин, але був суттєво скорочений - нібито на вимогу продюсера, який побоювався, що це надто складно для пересічного глядача.

Міхаіл Чехов (1891, Санкт-Петербург - 1955, Беверлі Хіллс, США). Племінник Антона Чехова, видатний актор і педагог. У 1928 році емігрував з СРСР. З 1939 жив і працював у США, де створив акторську школу Actors Laboratory, яка мала великий вплив на розвиток американської акторської школи. За роль у фільмі «Зачаклований» був номінований на Оскара - за кращу роль другого плану.