f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Фільму Володимира Брауна “Мальва” – 65

25.05.2021

Олег Чорний,

кінорежисер та медіа-художник,

член НСКУ та Української Кіноакадемії

У 1956 році на Київській кіностудії (нині – Національна кіностудія ім. Довженка) режисер Володимир Браун завершив роботу над картиною “Мальва”. Фільм знято за сценарієм Миколи Коварського, що базувався на ранніх творах Максима Горького, а передусім – на його однойменному оповіданні.


Горький не зазначив конкретного місця дії – зрозуміло лише, що це риболовецька артіль на березі моря, розташована, мабуть, достатньо далеко від великих міст. В артілі працюють наймані робітники, які прибули сюди в пошуках заробітку з різних регіонів Російської імперії.

На створення образу головної героїні, як і на написання оповідання, Максима Горького надихнули українські мотиви. Йдеться не лише про питомо українське ім’я Мальва, але й про походження героїні. В одному з діалогів Мальва розповідає, що вона із Павлиша – зараз це селище міського типу в Олександрійському районі Кіровоградської області. Максим Горький написав це оповідання у 1897-му в селі Мануйлівка Полтавської області.

Далі:

https://matrix-info.com/filmu-volodymyra-brauna-malva-65/?fbclid=IwAR0P4qwkV0-HYI7zGtmxxBn1cO3tELzui7NS8q6-xfeZ40Y0Cd5O5kkCYCU