f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

ТАКА РАННЯ, ТАКА КРАСИВА ЗЙОМКА

14.03.2021

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

18-річний СЕРГІЙ ЯКУТОВИЧ НА ЗЙОМКАХ "ЗАХАРА БЕРКУТА"

Батько Сергія - Георгій Якутович був художником фільму, він часто брав сина на зйомки (так було і на "Тінях забутих предків"). Взяв і в експедицію до Киризії, де відбувалася більша частина натурних зйомок (були ще Карпати і декілька епізодів у Московській області...). Сергій потрапив в об'єтив кінокамери (не в масовці - в "груповці", пояснив мені Юрій Гармаш, який працював на картині асистентом оператора). Потрапив і в об'єктив фотокамери Володимира Тарнавського (ті два фото, які тут відтворено).

Видатний талант рідко передається від батька до сина чи дочки. Тут - перейшов. Окрім генів важило і середовище. "Серед яких людей я обертався з дитинства!" - не раз вигукував Сергій. В атмосфері літали флюїди, яких він наковтався вдосталь... Потому й сам працював (окрім усього іншого) в кіно художником - з Юрієм Іллєнком на «Молитві за гетьмана Мазепу», у телефільмах «Ще як ми були козаками» Ростислава Плахова-Модестова, «Загублений рай" (за Миколою Гоголем), «Останній гетьман». А ще у фільмі "Тарас Бульба" Володимира Бортка.

Фільм "Захар Беркут" (за однойменною повістю Івана Франка) вийшов на екрани України та СРСР 3 квітня 1972. А знімався ще у 1970-му і у 1971-му. Автор сценарію Дмитро Павличко, режисер Леонід Осика, оператор Валерій Квас, художники Георгій Якутович і Михайло Раковський (як і на "Тінях забутих предків"), композитор Володимир Губа. Легендарний акторський склад - Василь Симчич, Антоніна Лефтій, Іван Гаврилюк, Кость Степанков, Борислав Брондуков, Іван Миколайчук, Федір Панасенко...

Зйомки у Киргизії, Янги-Наукат, Ошська область.

Фото Володимира Тарнавського, тоді асистента оператора, ще студента кінофакультету Інституту імені І.Карпенка-Карого. Пізніше працював оператором, ще далі виїхав за кордон, де мешкає й нині (у Женеві, якщо не помиляюсь).

Світлини зі сторінки "Довженковец" у ФБ.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Фільм ЗАХАР БЕРКУТ

https://www.ivi.ru/watch/218223