f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Книжку про партизанів у Карпатах екранізували з третього разу

18.12.2020

Станіслав Цалик,

письменник, історик, сценарист

Наприкінці 1945 року на Київській кіностудії з’явився незвичайний сценарист. Бородань, генерал-майор, на грудях – зірка Героя Радянського Союзу. Петро Вершигора до війни з Німеччиною працював на цій студії режисером. А тепер писатиме сценарій про свій воєнний шлях.

Власне, події, свідком і учасником яких він був як командир Першої української партизанської дивізії імені Сидора Ковпака, Вершигора уже описав – об’ємистий рукопис під назвою “Люди з чистою совістю”лежав у редакції літературного журналу. Автор вважав той твір “нотатками-спогадами”.

Директор студії Олександр Горський поставив умову – сценарій має бути готовий не пізніше кінця травня 1946-го. Пояснив: фільм плануємо до 30-річчя Жовтневої революції (осінь 1947-го). Вершигора знав, як писати для кіно – все-таки кінорежисер за фахом. У призначений термін студія отримала сценарій “Люди з чистою совістю”.

Далі:

https://matrix-info.com/knyzhku-pro-partyzaniv-u-karpatah-ekranizuvaly-z-tretogo-razu/?fbclid=IwAR3hsxUlI5f4n-8Bxvp4yEW1h4I123_1qoBJkq9yWxyg5ZZ2ejr5u3EdilI

Дума о Ковпаке: Карпаты, Карпаты... (1 серия) (1976) фильм

https://www.youtube.com/watch?v=1oEpeDT1pVc